Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P

Οι προσδοκίες για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία οδήγησαν σε κέρδη τη Wall Street. Άνοδος για το Facebook. «Πέταξαν» 6,2% και 9,5% τα χρηματιστήρια σε Μόσχα, Κίεβο. Ανέκαμψαν και οι ευρωαγορές. Πιέσεις σε χρυσό και πετρέλαιο.

Κέρδη στη Wall καθώς οι δηλώσεις Πούτιν φαίνεται να αποκλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή και τους επενδυτές να επανακάμπτουν αισιόδοξοι στις χρηματιστηριακές αγορές.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Πούτιν αφού τερμάτισε τα γυμνάσια του Ρωσικού στρατού κοντά στα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε ότι δεν χρειάζεται προς το παρόν η χρήση στρατιωτικής βίας ενώ ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει οικονομικά την Κριμαία.

Οι επενδυτές που τις τελευταίες μέρες ανέμεναν ακόμα και στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή, αναθάρρησαν από την -διακριτική- οπισθοχώρηση Πούτιν και προχώρησαν σε αγορές μετοχών εκμεταλλευόμενοι την πτώση της Δευτέρας στη Wall και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,66% στις 16.209,13 μονάδες, ο S&P κινήθηκε με κέρδη 0,62% στις 1.847,71 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,69% στις 4.292,97 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές μπαίνουν πλέον στον 6ο χρόνο του "Bull market" που ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου. Από τότε ο δείκτης S&P έχει ενισχυθεί συνολικά 177% από το χαμηλό 12 ετών.

Από πλευράς οικονομικών εξελίξεως, ο πρόεδρος Obama έστειλε στο Κογκρέσο σχέδιο προϋπολογισμού 3,9 τρισ. δολ. που περιλαμβάνει αυξήσεις στις δαπάνες για απασχόληση και εκπαίδευση και περικοπές στις φοροαπαλλαγές για τα υψηλά εισοδήματα.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Facebook ενισχύθηκε 2%, τερματίζοντας πτωτικό σερί 5 ημερών. Αφορμή για τη σημερινή άνοδο στάθηκε η διαρροή στον τύπο για πιθανή εξαγορά της Titan Aerospace έναντι 60 εκατ. δολαρίων.

Επιπλέον ο τίτλος της Qualcomm κινήθηκε ανοδικά 3,4% καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε ότι θα διανείμει αυξημένο μέρισμα κατά 20% στα 42 σεντς ανά μετοχή.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,80 δολ. με άνοδο 2,2% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχύθηκε 5,4% στα 25,34 δολ.

Χρηματιστήρια Ρωσίας- Ουκρανίας

Σε διεθνές επίπεδο και εν προκειμένου στη Ρωσία που βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, το χρηματιστήριο της Μόσχας ανέκαμψε από τη βουτιά της Δευτέρας με τους δύο βασικούς δείκτες να σημειώνουν "άλμα" 5,26% και 6,20%.

Αντίστοιχα και στο χρηματιστήριο της Ουκρανίας, ο εγχώριος δείκτης εκτοξεύτηκε 9,5%.

Έσβησαν οι απώλειες στης Δευτέρας στις ευρωαγορές

Αποκατέστησαν μεγάλο κομμάτι των χθεσινών απωλειών (3/3/2014) τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάρη στις ενδείξεις εκτόνωσης της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 εμφάνισε ράλι τιμών 2,01% στις 337 μονάδες μετά τις απώλειες 2,3% της Δευτέρας.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε 1,72% στις 6.824 μονάδες, ο DAX κέρδισε 2,46% στις 9.589 μονάδες, ενώ ο CAC κέρδισε 2,45% στις 4.396 μονάδες.

Ισοτιμίες- Ομόλογα

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύθηκε 0,2% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3757. Επιπλέον το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% και σε σχέση με το γεν, στα 102.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,66%.

Εμπορεύματα

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,6% στα 103,24 δολάρια ανά βαρέλι, και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1% στα 1.337 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v