Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανική... νάρκη χτύπησε και τον Dow

Οι αμερικανικοί δείκτες δεν «ξέφυγαν» από τις αναταράξεις που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία. Πτώση 0,9% για τον Dow. Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της Ουκρανικής κρίσης.

Η εντεινόμενη κρίση στην Ουκρανία έπληξε τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, κλονίζοντας τους επενδυτές που ήδη ανησυχούσαν για τις αναταραχές στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών.

Οι δείκτες στα αμερικανικά χρηματιστήρια κινήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης το «κόκκινο», με τον Dow Jones μάλιστα να καταγράφει τριψήφιες απώλειες, ωστόσο δεν έκλεισαν στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά τους.

Το ξεπούλημα ξεκίνησε από την έναρξη της συνεδρίασης, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, με τα γεωπολιτικά γεγονότα να επισκιάζουν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις ΗΠΑ, τα οποία ήταν λίγο καλύτερα του αναμενόμενου.

Ο δείκτης Dow Jones έφτανε να χάνει έως και 250 μονάδες, ενώ πτώση περίπου 0,7% κατέγραφαν οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε τελικά στις 16.168 μονάδες με πτώση 0,94%, ο δείκτης S&P 500 με απώλειες 0,72% στις 1.846 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq χαμηλότερα κατά 0,72% στις 4.277 μονάδες.

Πολύ ευρύτερο ήταν το selloff στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τον δείκτη MICEX να καταγράφει απώλειες που ξεπέρασαν το 10%, ενώ το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Και στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου όμως οι επενδυτές προχώρησαν σε ξεπούλημα μετοχών, ιδιαίτερα των εταιριών με μεγάλη έκθεση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, και αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο σε assets όπως τα αμερικανικά ομόλογα και το γεν.

Στον αντίποδα, η ρωσική παρέμβαση στην Ουκρανία οδήγησε σε σημαντική άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, του χρυσού και των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν καταφύγιο σε ασφαλείς τοποθετήσεις.

Το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο 2,07% στα 104,71 δολάρια, ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 2,30% στα 1,352 δολάρια.

Σε ότι αφορά τις ισοτιμίες, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό μηνός έναντι του γεν, στα 101,39 γεν, ενώ χαμηλότερα κινήθηκε και έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα 1,3730 δολάρια.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,70 δολ. με απώλειες 2,29%, ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε κατά 3,10% στα 24,08 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v