Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και οικονομία πίεσαν τη Wall

Απώλειες στη Wall Street. Κατώτερα των αναμενόμενων τα οικονομικά στοιχεία. Στο προσκήνιο η Fed και η αύξηση των επιτοκίων. Καλά τα εταιρικά αποτελέσματα. To ΔΝΤ προειδοποιεί για τις αναδυόμενες αγορές. Πτώση για χρυσό.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η Fed καθώς δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης.

Ειδικότερα, επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της πρώτης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού καθώς ένας μικρός αριθμός τραπεζιτών εκφράστηκε υπέρ της αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στο κοντινό μέλλον. Ωστόσο τα περισσότερα στελέχη της Fed υποστήριξαν πως δεν πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια πριν το 2015.

Επιπλέον πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall και μετά την προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι η κρίση στις αναδυόμενες αγορές –Ουκρανία, Αργεντινή- θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,56% στις 16.040,56 μονάδες, ο S&P κινήθηκε με πτώση 0,65% στις 1.828,75 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,82% στις 4.237,95 μονάδες.

Απογοήτευσαν τα οικονομικά στοιχεία

Για άλλη μια μέρα τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ προβλημάτισαν τους επενδυτές.
Αναλυτικά, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν 16% τον Ιανουάριο καθώς ανεγέρθηκαν 880.000 νέες οικοδομές έναντι 999.000 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν 950.000 ανεγέρσεις.

Επιπλέον οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών μειώθηκαν 5,4% στις 937.000 έναντι 991.000 τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ ο δείκτης τιμών χονδρικής στο 12μηνο διαμορφώθηκε σε υψηλό τριών μηνών καθώς αυξήθηκε 1,2%, σημειώνοντας μικρή μεταβολή σε σχέση με το Δεκέμβριο.

Εταιρικές ειδήσεις

Καλά αποτελέσματα ανακοίνωσαν σήμερα εισηγμένες εταιρείες στη Wall.

Αναλυτικά η μετοχή της Carlsberg ενισχύθηκε 7,1% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου.

Παράλληλα ο τίτλος της Meda AB κινήθηκε ανοδικά 11% καθώς η διοίκηση αναβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το 2014.

Στο προσκήνιο η ουκρανική κρίση

Στις αναδυόμενες αγορές, το ουκρανικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 3,2% μετά τις απώλειες 4,2% την Τρίτη. Οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της φιλορωσικής κυβέρνησης με τους δεκάδες νεκρούς, έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν την Πέμπτη προκειμένου να εξετάσουν μια δέσμη μέτρων για τον τερματισμό της βίας στην Ουκρανία.

Ισοτιμίες- Ομόλογα- Εμπορεύματα

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε με ήπιες διακυμάνσεις έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3759. Επιπλέον το δολάριο υποχώρησε 0,3% σε σχέση με το γεν, στα 102,06 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,69%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,2% στα 103,66 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% στα 1.314 δολ./oz..

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v