Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Yellen ενθουσίασε τη Wall Street

Κέρδη στη Wall. Άνοδος 193 μονάδων για Dow. Πάνω από τις 1.800 ο S&P. Θετικός ο Nasdaq το 2014. Αισιόδοξη η Yellen για την αμερικανική οικονομία. Επιμένει για «tapering». Στο προσκήνιο το ταβάνι χρέους των ΗΠΑ. Το γράφημα τρόμου για τον Dow.

Η κατάθεση της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen στο Κογκρέσο τόνωσε το ηθικό των επενδυτών και οδήγησε σε κέρδη τη Wall Street.

Ειδικότερα η Yellen επέμεινε στην ορθότητα της απόφασης για τη σταδιακή μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων καθώς όπως υποστήριξε η οικονομία ανακάμπτει. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν υπάρχει μια προκαθορισμένη πορεία αποφάσεων αναφορικά με τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε περίπτωση που μεταβληθούν σημαντικά οι οικονομικές συνθήκες τότε το «tapering θα τερματιστεί ", συμπλήρωσε.

Όπως επισήμαναν αναλυτές, η Janet Yellen ανέφερε στην κατάθεσή της στο Κογκρέσο, όλα όσα η αγορά ανέμενε. Δηλαδή υποστήριξε το «tapering» καθησυχάζοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε σωστό δρόμο."

Επιπλέον την Τετάρτη, το Κογκρέσο αναμένεται να ψηφίσει την αύξηση του ορίου χρέους βάση του νομοσχεδίου που κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικάνοι και φέρεται να συμφωνεί η πλειοψηφία των Δημοκρατικών.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,22% στις 15.994,77 μονάδες, ο S&P κινήθηκε με κέρδη 1,11% στις 1.819,74 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,03% στις 4.191,05 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, από τις εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα έως σήμερα, το 76% αυτών, γνωστοποίησαν κερδοφορία πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών και το 66% αυτών, πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Η μετοχή της General Motors ενισχύθηκε 1,25% καθώς οι πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν 12% τον Ιανουάριο.

Επιπλέον ο τίτλος της φαρμακευτικής CVS Caremark κινήθηκε ανοδικά 2,8% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου.

Πέρα όμως από τις οικονομικές και εταιρικές ειδήσεις ένα γράφημα τρόμου κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στην αγορά και συζητείται ιδιαίτερα μεταξύ των αναλυτών. Ειδικότερα σύμφωνα με το γράφημα, ο Dow Jones την τελευταία περίοδο ακολουθεί πιστά την πορεία του δείκτη το διάστημα 1928-1929, δηλαδή λίγο πριν το οικονομικό κραχ.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,97 δολ. με πτώση 2,2% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 1,3% στα 25,98 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε οριακά 0,1% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3641. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,1% σε σχέση με το γεν, στα 102,36 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,72%. Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς είχε πιάσει χαμηλό 3 μηνών στις 3 Φεβρουαρίου στο 2,57%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,2% στα 99,91 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1,2% στα 1.290 δολ./oz, σε υψηλό 3 μηνών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v