Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πενήντα ρεκόρ σε μια χρονιά συμπλήρωσε ο Dow

Νέα άνοδο κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street με αφορμή τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας. Στο επίκεντρο οι εταιρίες τεχνολογίας και λιανικών πωλήσεων. Ο S&P κατέγραψε την 44η συνεδρίαση που σημείωσε ανοδικό ρεκόρ.

Άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν Dow Jones και S&P με τα μακροοικονομικά στοιχεία από το μέτωπο της αγοράς εργασίας και τις εταιρίες λιανικών πωλήσεων και τεχνολογίας να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Αναλυτικότερα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 42.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 21η Δεκεμβρίου. Διαμορφώθηκαν στις 338.000 αιτήσεις ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν υποχώρηση στις 345.000.

Το χρηματιστήριο, παρά τον χαμηλό τζίρο, κράτησε σήμερα τη δυναμική που είχε τις προηγούμενες συνεδριάσεις, λόγω των θετικών μακροοικονομικών δεδομένων, εξηγούν αναλυτές της αγοράς.

Kέρδη κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι μετοχές των Bed Bath & Beyond, Fossil, Wal Mart, Urban Outfitters αλλά και του Twitter. Aνοδο υψηλότερη του 1% σημείωσαν οι 3Μ, Βoeing, Chevron, Exxon Mobil, Intel, IBM.

Αντίθετα ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Blackberry μετά την απόφαση του συνιδρυτή της εταιρίας Μ. Lazaridis να εγκαταλείψει τα σχέδια εξαγοράς της. Στο κόκκινο βρέθηκαν και οι τίτλοι των Facebook και Υahoo.

Εν τω μεταξύ η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 0,34%, στα 99,5 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,56%, στα 1.210 δολάρια ανά ουγκιά. Σταθεροποιητικά και στα επίπεδα των 1,36 διαμορφώθηκε η σχέση ανταλλαγής του ευρώ με το δολάριο.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow όλες πλην της JP Morgan ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος.

Λίγο πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε άνοδο 0,72%, στα 5,64 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Coca Cola κατέγραφε κέρδη 0,28%, στα 28,5 δολάρια.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 16.480 μονάδες, με άνοδο 0,8%, ενώ ο S&P κέρδισε 0,47%, στις 1.842 μονάδες. Ανοδος 0,28% για τον Nasdaq, που έκλεισε στις 4.167 μονάδες.

Aξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του 2013 ο δείκτης Dow έχει καταγράψει 50 συνεδριάσεις στις οποίες σημείωσε ιστορικά ρεκόρ, εκ των οποίων οι έξι τελευταίες συνεχόμενες. Αντίστοιχα, ο δείκτης S&P 500 έχει φέτος σημειώσει 44 συνεδριάσεις-"ρεκόρ".

Το πρωί ο δείκτης Nikkei κατέγραψε άνοδο 1,0%, κλείνοντας στις 16.174 μονάδες και σε νέα υψηλά 6 ετών.
Σημειώνεται ότι τα χρηματιστήρια σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ και Ινδονησία παρέμειναν κλειστά. Οι αγορές σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο και Φρανκφούρτη ήταν επίσης κλειστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v