Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σερί τα ρεκόρ στη Wall με στήριξη από ΔΝΤ

Νέα υψηλά για τους Dow και S&P. Έρχεται αναβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας από το ΔΝΤ. Ικανοποίησαν καταναλωτικές δαπάνες και εμπιστοσύνη. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο.

Η επικείμενη αναβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό deal της Apple οδήγησε σε νέα ρεκόρ τους Dow και S&P.

Αναλυτικά, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την Κυριακή σε τηλεοπτική της συνέντευξη ουσιαστικά ανακοίνωσε την αναβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας μετά τη συμφωνία που επετεύχθη για την ψήφιση του προϋπολογισμό και την έναρξη μείωσης του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων από τη Fed . Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 2,6% για το 2014.

Επιπλέον πέρα από τις ευοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ, θετικό αντίχτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά είχαν και τα στοιχεία καταναλωτικής δαπάνης που ανακοινώθηκαν σήμερα. Συγκεκριμένα, η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,5% το Νοέμβριο και το προσωπικό εισόδημα κατά 0,4%. Αξίζει να αναφερθεί ότι η άνοδος της καταναλωτικής δαπάνης είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 5 μηνών.

Παράλληλα η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε το Δεκέμβριο καθώς ανήλθε στις 82,5 μονάδες έναντι 75,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 83 μονάδες.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, «στην πλειοψηφία τους τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.»

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, τις εντυπώσεις σήμερα κέρδισε ο τίτλος της Apple ο οποίος ενισχύθηκε 3,8% καθώς η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε συμφωνία με την China Mobile για την πώληση των iPhone 5 στην εγχώρια αγορά.

Στη Wall ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,46% στις 16.295,00 μονάδες, ο S&P κινήθηκε με κέρδη 0,53% στις 1.828,02 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,08% στις 4.148,90 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,47 δολ. με πτώση 2% και το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 0,6% στα 28,08 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε πτωτικά 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,37. Παράλληλα το δολάριο υποχώρησε για τρίτη διαδοχική ημέρα από το υψηλό 5 ετών σε σχέση με το γεν στα 103,93.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,93%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,6% στα 98,72 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,5% στα 1.198 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v