Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν στα ρεκόρ οι Dow και S&P

Κέρδη στη Wall κόντρα στα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία σε καταναλωτική εμπιστοσύνη και λιανικές πωλήσεις. Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow και S&P. Στο επίκεντρο η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Πτώση 2,5% για Apple. Απώλειες για πετρέλαιο και χρυσό.

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street καθώς τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Fed δε θα προχωρήσει σύντομα σε περιορισμό των προγραμμάτων ρευστότητας.

Αναλυτικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ διολίσθησε σε χαμηλό 6 μηνών καθώς ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στις 71,2 μονάδες έναντι 80,2 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση έως τις 75 μονάδες.

Αντίστοιχα απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία λιανεμπορίου. Ειδικότερα οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν το Σεπτέμβριο για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες με την πτώση ωστόσο να αποδίδεται αποκλειστικά στη μειωμένη ζήτηση για αυτοκίνητα, η οποία χαρακτηρίζεται πρόσκαιρη από τους αναλυτές.

Επιπλέον ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, εξαιτίας της κάθετης πτώσης στο κόστος των τροφίμων. Ο δείκτης τιμών μειώθηκε 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε για άλλη μια φορά η Fed καθώς σήμερα ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση των στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας όπου αναμένεται – σύμφωνα με εκτιμήσεις ων αναλυτών- να αποφασιστεί η διατήρηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ προβλημάτισαν για την δυναμική ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Στα αξιοσημείωτα της μέρας το πάγωμα για μικρό χρονικό διάστημα του δείκτη Nasdaq λόγω τεχνικού προβλήματος.

Στο εταιρικό μέτωπο, άνοδο 1,7% σημείωσε ο τίτλος της Pfizer καθώς αναβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το έτος μετά την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Στον αντίποδα η μετοχή της Apple υποχώρησε 2,5% παρόλο που ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα τριμήνου, με τη διοίκηση να προβλέπει ότι τα έσοδα στο τρέχων τρίμηνο θα διαμορφωθούν μεταξύ 55 δισ. έως 58 δισ., εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,72% στις 15.680,35 μονάδες, ο S&P κινήθηκε με κέρδη 0,56% στις 1.771,95 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,31% στις 3.952,34 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P κατέγραψε σήμερα το 33 νέο ιστορικό υψηλό εντός του 2013.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,53 δολ. με πτώση 3% και το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 1,7% στα 28,82 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3767. Επιπλέον, το γεν υποχώρησε σε σχέση με το δολάριο, στα 97,91.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε με ήπιες διακυμάνσεις και διαμορφώθηκε στο 2,51%. Αντίστοιχα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,28%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,5% στα 98,22 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 1.345 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v