Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed έφερε αναστάτωση στη Wall- Πτώση 105 μ. για Dow

Απώλειες στη Wall Street στον αντίκτυπο της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Fed. Εντός του έτους η μείωση των προγραμμάτων ρευστότητας. Συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Έχασε τις 15.000 μονάδες ο Dow Jones. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε για άλλη μια συνεδρίαση η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ καθώς σήμερα δημοσιοποιήθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης των μελών της Fed που πραγματοποιήθηκε στις 30- 31 Ιουλίου 2013.

Τα πρακτικά επιβεβαίωσαν την πρόθεση των στελεχών Fed να προχωρήσουν εντός του έτους στον περιορισμό των προγραμμάτων ρευστότητας χωρίς ωστόσο να αφήνουν ενδείξεις στους επενδυτές για τον ακριβή χρόνο έναρξης της μείωσης των προγραμμάτων.

Μετά την αρχική απογοήτευση των επενδυτών από τα πρακτικά της Fed η οποία οδήγησε σε πτώση άνω των 100 μονάδων το Dow, η αναφορά ότι η Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει τη χρήση νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων για να μετριαστούν οι αντιδράσεις, ενίσχυσε το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall.

Όμως η αντίδραση των επενδυτών δεν είχε διάρκεια καθώς ο Dow έκλεισε με πτώση 105 μονάδων.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, θετικό αντίχτυπο στην αγορά είχε η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση στις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα οι μεταπωλήσεις παλαιών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,5% στα 5,39 εκατ., στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόλις 1,4%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Lowe's ενισχύθηκε 3,9% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου, με την διοίκηση να αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις κερδοφορίας για το έτος λόγω της ανάκαμψης της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα ο τίτλος της Staples υποχώρησε 15,5% σε χαμηλό 3 μηνών καθώς απογοήτευσαν τα αποτελέσματα τριμήνου ενώ η διοίκηση υποβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το 2013.

Αντίστοιχα απώλειες σημείωσε και η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ, της Target καθώς ανακοίνωσε μειωμένες πωλήσεις.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,70% στις 14.897,47 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,58% στις 1.642,82 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,38% στις 3.599,79 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,86 δολ. με άνοδο 0,25% ενώ αντίθετα το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 0,4% στα 27,78 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε σήμερα τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του γεν. Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,3385 και αντίστοιχα ενισχύθηκε 0,3% έναντι του γεν στα 97,52.

Στην αγορά ομολόγων, κοντά σε υψηλό 2 ετών κινήθηκε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 2,85%. Αντίστοιχα ενισχύθηκε και η απόδοση του 30ετούς στο 3,89%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,3% στα 103,72 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά πτωτικά 0,2% στα 1,370 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v