Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά πολλών ετών Dow και S&P 500

Το ράλι στις αμερικανικές μετοχές συνεχίστηκε και κατά τις απογευματινές ώρες της συνεδρίασης, καθώς οι ελπίδες για διακοπή στις αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve ισχυροποιήθηκαν από τα ισχνά μισθολογικά στοιχεία, εκτινάσσοντας τον Dow Jones και των S&P 500 σε υψηλά 6 και 5 ετών αντίστοιχα. Στα 785 δολάρια ο χρυσός, κράτησε τα 70 δολάρια το πετρέλαιο.

Το ράλι στις αμερικανικές μετοχές συνεχίστηκε και κατά τις απογευματινές ώρες της συνεδρίασης, καθώς οι ελπίδες για διακοπή στις αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve ισχυροποιήθηκαν από τα ισχνά μισθολογικά στοιχεία, εκτινάσσοντας τον Dow Jones και των S&P 500 σε υψηλά 6 και 5 ετών αντίστοιχα.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,21% στις 11.577,74 μονάδες με 28 από τις 30 μετοχές που τον συνθέτουν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα. Ο βιομηχανικός δείκτης αναρριχήθηκε σε υψηλό 6 ετών.

Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,80% στις 2.342,57 μονάδες ενώ ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 1.325,76 μονάδες, σκαρφαλώνοντας σε υψηλά 5 ετών.

Οι μετοχές σημείωσαν ισχυρή άνοδο μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας ότι οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 138.000 τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, έναντι εκτιμήσεων για δημιουργία 200.000 νέων θέσεων. Η μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση του δείκτη αποδίδεται στα υψηλά ενεργειακά κόστη που αυξάνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις. Η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 4,7%.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι μια ισχυρή καταμέτρηση των νέων θέσεων εργασίας θα ισχυροποιούσε το σενάριο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές ευελπιστούν ότι μια ισχνή μέτρηση θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, ο Philip Shaw, αναλυτής της Investec Securities τόνισε ότι οι μετοχικές αγορές θεωρούν ευνοϊκή την καταμέτρηση, καθώς ισχυροποιεί τις ελπίδες ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μετά τις 10 Μαΐου οπότε και θεωρείται βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα θα ενισχύσει τα επιτόκια στο 5%.

Στο γενικότερο ράλι που σημειώθηκε στην αγορά, οι κλάδοι με τα ισχυρότερα κέρδη ήταν οι χρηματιστηριακές, οι μετοχές βιοτεχνολογίας, οι κατασκευαστικές σπιτιών και οι κοινωφελείς εταιρίες.

Εν τω μεταξύ, ράλι σημείωσε και η τιμή του χρυσού, στα 684,3 δολάρια την ουγκιά, ενώ το πετρέλαιο κρατήθηκε στα επίπεδα των 70 δολαρίων το βαρέλι.

Στήριξη στην αγορά παρείχε και δημοσίευμα της ”Wall Street Journal”, στο οποίο αναφέρει ότι ο Warren Buffett θα χρησιμοποιήσει τη γενική συνέλευση της Berkshire Hathaway το σαββατοκύριακό για να ανακοινώσει μια σειρά εξαγορών. Η εφημερίδα θεωρεί ότι η κοινωφελής εταιρία PG&E και η ασφαλιστική Mercury General αποτελούν στόχους εξαγοράς.

Άνοδος 11% για την ενεργειακή El Paso λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Το δικαίωμα της 3Ε, έκλεισε στα 32,90 δολάρια με άνοδο 0,30%, του ΟΤΕ στα 12,20 δολ. με σημαντικά κέρδη 4,01% και της Εθνικής στα 10,03 δολάρια με πτώση 0,20%

Εν τω μεταξύ, ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να κλείνει με κέρδη 0,91% στις 6.091,70 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 1,01% στις 5.286,40 μονάδες, σε νέα υψηλά πενταετίας, και τον δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να κλείνει στις 6.113,29 μονάδες με κέρδη 1,22%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v