Αλλάζει πλεύση η ”αρκούδα” της Morgan Stanley

H παγκόσμια οικονομία ίσως μπορέσει να ”διορθώσει” τις τρέχουσες ανισορροπίες χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς, προβλέπει ο Steven Roach, ο διάσημος για τις απαισιόδοξες απόψεις του οικονομολόγος της Morgan Stanley, σε μια εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης από πολλά χρόνια ζοφερών εκτιμήσεων.

της Jennifer Hughes στη Νέα Υόρκη

H παγκόσμια οικονομία ίσως μπορέσει να ”διορθώσει” τις τρέχουσες ανισορροπίες χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς, προέβλεψε τη Δευτέρα ο Steven Roach, ο διάσημος για τις απαισιόδοξες απόψεις του οικονομολόγος της Morgan Stanley, σε μια εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης από πολλά χρόνια ζοφερών εκτιμήσεων.

Ο κ. Roach προειδοποιούσε εδώ και καιρό ότι το αμερικανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τα αυξανόμενα συναλλαγματικά αποθέματα των ασιατικών κεντρικών τραπεζών διακινδύνευαν να αποσταθεροποιήσουν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό οικοδόμημα.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, σε note προς τους πελάτες του, αναφέρει: ”Οφείλω να ομολογήσω ότι πλέον αισθάνομαι καλύτερα στις προγνώσεις μου για την παγκόσμια οικονομία, ύστερα από πάρα πολύ καιρό”. Τα σχόλιά του έλαβαν χώρα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το δολάριο διαμορφώθηκε σε χαμηλά έτους έναντι του ευρώ και σε χαμηλά επταμήνου έναντι του γεν, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν πεπεισμένοι ότι η Federal Reserve βρίσκεται κοντά στη λήξη της φάσης σύσφιξης της νομισματική πολιτικής.

Ο κ. Roach τόνισε ότι παράγοντας ζωτικής σημασίας ήταν η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ξεκινήσει πολυμερή διάλογο, αποσκοπώντας στην επιδιόρθωση των παγκόσμιων ανισορροπιών. Στην ίδια σειρά επαφών, η G7 υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης των ανισορροπιών.

”Γράφω για τις εντεινόμενες παγκόσμιες ανισορροπίες για περισσότερο καιρό από ό,τι μπορώ να θυμάμαι”, επισημαίνει ο κ. Roach. ”Ο κόσμος, επιτέλους, παίρνει τα απαιτούμενα φάρμακα -ή τουλάχιστον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να τα πάρει. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι αυτό μέχρι στιγμής λαμβάνει χώρα στα χαρτιά, αλλά είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρώτο βήμα”.

Ο κ. Roach υπογράμμισε επίσης την τακτική πρόοδο των ισοτιμιακών προσαρμογών. ”Το δολάριο δεν καταρρέει”, τονίζει. ”Υπάρχει μια σταδιακή υποχώρηση και ενώ αναφερόμαστε σε χαμηλά πολλών ετών, δεν απέχουν πολύ από τα επίπεδα που βλέπαμε πριν από ένα μήνα ή δύο”.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 3% έναντι του ευρώ από τη στιγμή της συνάντησης του ΔΝΤ και της G7, ιδίως καθώς η προσοχή της αγοράς στράφηκε και πάλι στις δομικές ανισορροπίες των ΗΠΑ. Πιο πριν, η ισοτιμία του δολαρίου στηριζόταν στα υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v