Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο υψηλό 6 ετών ο Dow Jones (update)

Ακόμη υψηλότερα επίπεδα δοκιμάζει η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά διευρύνοντας το υψηλό έξι ετών του Dow Jones, καθώς η χαμηλότερη του αναμενόμενου παραγωγή θέσεων εργασίας από τις αμερικανικές επιχειρήσεις τον Απρίλιο ενισχύει τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Federal Reserve δε βλέπει αναγκαίες τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Ακόμη υψηλότερα επίπεδα δοκιμάζει η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά διευρύνοντας το υψηλό έξι ετών του Dow Jones, καθώς η χαμηλότερη του αναμενόμενου παραγωγή θέσεων εργασίας από τις αμερικανικές επιχειρήσεις τον Απρίλιο ενισχύει τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Federal Reserve δεν βλέπει αναγκαίες τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 4,7% στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Ωστόσο, τον ίδιο μήνα οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 138.000 έναντι εκτιμήσεων για δημιουργία 200.000 νέων θέσεων. Η μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση του δείκτη αποδίδεται στα υψηλά ενεργειακά κόστη που αυξάνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις.

Εξάλλου, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2001 σημείωσαν τα μέσα ημερομίσθια Απριλίου, καθώς ενισχύθηκαν κατά 3,8%.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι μια ισχυρή καταμέτρηση των νέων θέσεων εργασίας θα ισχυροποιούσε το σενάριο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές ευελπιστούν ότι μια ισχνή μέτρηση θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Στήριξη στην αγορά παρέχει επιπλέον δημοσίευμα της ”Wall Street Journal” για περαιτέρω εξαγορές από την Berkshire Hathaway του Warren Buffett, εν όψει της γενικής συνέλευσης του χρηματοοικονομικού κολοσσού το Σαββατοκύριακο. Η εφημερίδα θεωρεί ότι η κοινωφελής εταιρία PG&E και η ασφαλιστική Mercury General αποτελούν πιθανούς στόχους εξαγοράς.

Άνοδο 14% σημειώνει η τιμή στον τίτλος της Axcelis Technologies μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου από την εταιρία ημιαγωγών τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Άνοδος 8% και για την ενεργειακή El Paso λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.554,05 μονάδες με κέρδη 1,01%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας NASDAQ κινείται ανοδικά κατά 0,71%, στις 2.340,54 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,83%, στις 1.323,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να κλείνει με κέρδη 0,91% στις 6.091,70 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 1,01% στις 5.286,40 μονάδες, σε νέα υψηλά πενταετίας, και τον δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να κλείνει στις 6.113,29 μονάδες με κέρδη 1,22%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v