Τα διεθνή χρηματιστήρια παραμένουν ισχυρά

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έχουν επιδείξει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα. Οι επενδυτές έχουν αψηφήσει έναν συνδυασμό αυξανόμενων ομολογιακών αποδόσεων, υψηλότερων τιμών στα πολύτιμα μέταλλα, γεωπολιτικές ανησυχίες που οδηγούν σε ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών και την προοπτική σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής. Γιατί οι επενδυτές αγνοούν ένα τέτοιο ”μείγμα”;

του Philip Coggan

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έχουν επιδείξει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα. Οι επενδυτές έχουν αψηφήσει έναν συνδυασμό αυξανόμενων ομολογιακών αποδόσεων, υψηλότερων τιμών στα πολύτιμα μέταλλα, γεωπολιτικές ανησυχίες που οδηγούν σε ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών και την προοπτική σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής (τουλάχιστον στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία).

Στο παρελθόν, ένα τέτοιο κλίμα θα είχε φυσιολογικά προκαλέσει προβλήματα στις μετοχές. ”Από τη δεκαετία του ’60, όταν ενισχύεται η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου και η απόδοση του βραχυπρόθεσμου τρίμηνου ομολόγου, ο δείκτης S&P 500 υποαποδίδει των αποδόσεων των treasuries κατά 5,13% σε ετήσια βάση, κατά μέσο όρο”, επισημαίνει ο John Hussman, πρόεδρος της Hussman Investment Trust.

”Όμως, εάν εξετάσετε οποιαδήποτε περίοδο από το 1975”, συνεχίζει ο κ. Hussman, ”όταν ο δείκτης Philadelphia Gold & Silver Index διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους προηγούμενους έξι μήνες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 12,37% σε ετήσια βάση, κατά μέσο όρο. Όλες οι ανωτέρω συνθήκες ισχύουν και στην τρέχουσα συγκυρία”.

Γιατί τα χρηματιστήρια αντέχουν; Οι προηγούμενοι κύκλοι που περιγράφει ο κ. Hussman ξεκινούσαν με εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, που οδηγούσαν σε υψηλότερα επιτόκια και τελικά, σε οικονομική επιβράδυνση. Αυτή τη φορά, η αμερικανική Federal Reserve αφήνει να εννοηθεί ότι τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο ανώτατο σημείο τους και οι μετρήσεις του δομικού πληθωρισμού δείχνουν ότι οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων δεν έχουν μετακυλισθεί στο σύνολο της οικονομίας.

Αυτό τουλάχιστον είναι το σενάριο που θέλουν να πιστεύουν οι μετοχικοί επενδυτές. Οι επενδυτές ομολόγων δείχνουν να είναι λιγότερο βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί απειλή, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται σε υψηλό τετραετίας στο 5,13% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4% την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά τους τελευταίους 18 μήνες.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v