Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι η Goldman Sachs στη Wall Street

Ισχυρές απώλειες στη Wall μετά την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο και την υποβάθμιση της Goldman από την S&P. Μηνιαία κέρδη 1,4% για Dow, 1,5% για S&P και 2,6% για Nasdaq. Πτώση στις ευρωαγορές.

Ισχυρές απώλειες στη Wall μετά την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο και την υποβάθμιση της Goldman Sachs από την S&P. Εντείνονται οι φήμες για ποινική δίωξη των στελεχών της Goldman. Πτώση στις ευρωαγορές.

Μηνιαία κέρδη 1,4% για Dow, 1,5% για S&P και 2,6% για Nasdaq.

Εβδομαδιαία πτώση 1,8% για τον Dow, 2,5% για S&P και 2,6% για Nasdaq

Στην αρχή της συνεδρίασης η Wall κινήθηκε σταθεροποιητικά παρά την κατώτερη της αναμενόμενης ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο στο 3,2%. Ωστόσο το κλίμα άλλαξε άρδην κατόπιν της υποβάθμισης της Goldman Sachs σε Sell από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Συγκεκριμένα ο τίτλος της Goldman έφτασε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί σε χαμηλό εννιά μηνών σημειώνοντας πτώση έως 10% στα 144,4 δολ. την ώρα που συνεχίζονταν οι εισαγγελικές έρευνες -κατόπιν μήνυσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- για τυχόν ποινικές ευθύνες στελεχών του Ομίλου στην υπόθεση διαπραγμάτευσης, παραγώγων προϊόντων που ζημίωσαν τους επενδυτές της.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, σε υψηλό 4 ετών ανήλθε ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI τον Απρίλιο- είδηση που ουσιαστικά αγνόηαν οι επενδυτές καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη που στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση τον ίδιο μήνα στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών για το δημοσιονομικό ζήτημα της Ελλάδας, εν αναμονή της απόφασης ενεργοποίησης της βοήθειας από το Eurogroup την Κυριακή.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων φέρονται να βρίσκονται σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, οι αεροπορικές εταιρίες Continental (-1,2%) και United Airlines (+1,3%) καθώς και οι δύο πλευρές βλέπουν θετικά ενδεχόμενη συγχώνευση των ομίλων.

Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα ανακοίνωσε ο ενεργειακός κολοσσός Chevron, μετά την Exxon Mobil, με τη μετοχή ωστόσο του Ομίλου να σημειώνει πτώση 0,3% εξαιτίας των ευρύτερων πιέσεων στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Πτώση για τον τραπεζικό κλάδο κατόπιν του επιβαρημένου κλίματος λόγω της Goldman, με τους τίτλους των Citigroup και Bank of America να υποχωρούν 2,7% και 2,9% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου συνολικά το 67% των εισηγμένων στον δείκτη S&P των οποίων κατά μέσο όρο τα κέρδη έχουν αυξηθεί σχεδόν 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
 
Άνοδος 1% για την τιμή του πετρελαίου στα 86,01 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της ενισχύεται 5% στα 27,16 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη 1,2% στα 3,29 δολάρια. Απώλειες 2,2% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 5,67 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε με πτώση 1,44% στις 11.006,19 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,66% στις 1.186,69 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,02% στις 2.461,19 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο FTSE έκλεισε με απώλειες 1,15% στις 5.553,29 μονάδες, στη Γερμανία ο DAX 30 με πτώση μόλις 0,15% στις 6.135,7 μονάδες και ο CAC 40 χαμηλότερα 0,62% στις 3.816,99 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v