Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαίες απώλειες 2,95% για Dow Jones

Μικτή η τελική εικόνα στη Wall καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τεχνολογικό κλάδο μετρίασε τις πιέσεις στους ενεργειακούς τίτλους λόγω της πτώσης στην τιμή του αργού. Εβδομαδιαίες απώλειες για τους δείκτες.

Μικτή η τελική εικόνα στη Wall καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τεχνολογικό κλάδο μετρίασε τις πιέσεις στους ενεργειακούς τίτλους λόγω της πτώσης στην τιμή του αργού. Επιβεβαιώθηκε ο “κανόνας” της έντονης μεταβλητότητας από το quadruple witching.

Εβδομαδιαίες απώλειες -για πρώτη φορά μετά από πέντε διαδοχικές εβδομάδες-για τους δείκτες, με το Dow χαμηλότερα 2,95%, το S&P 500 με πτώση 2,64% και το Nasdaq με απώλειες 1,69%.

Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου ώθησε εμπορεύματα και ενεργειακούς τίτλους χαμηλότερα, πιέζοντας καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης το Dow Jones. Αντίθετα σε θετικό έδαφος και μάλιστα με διευρυμένα κέρδη, έκλεισε ο Nasdaq καθώς φάνηκε να αναπτερώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους τεχνολογικούς τίτλους.

Συγκεκριμένα, κέρδη 2,3% αποκόμισε ο τίτλος της Apple λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου iPhone ενώ η Microsoft αντέδρασε ανοδικά (2,6%) στην αναβάθμισή της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Goldman Sachs.

Στον αντίποδα η E-Trade Financial που υποχώρησε κατόπιν αποτίμησης της προσφοράς μετοχών της 23% χαμηλότερα.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ο κανόνας που θέλει στη συνεδρίαση της “τετραπλής εκπνοής” (quadruple witching) προθεσμιακών συμβολαίων των equity options, index options, stock futures και index futures να παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα.

Επιπλέον όσον αφορά την αγορά εργασίας το Μάιο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση της ανεργίας σχεδόν σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζει η πολιτεία του Michigan της τάξης του 14,1% με δεύτερη την πολιτεία του Oregon 12,4%.

Όμως τα στοιχεία της ανεργίας δεν είχαν ιδιαίτερη συμβολή στην μικτή εικόνα της αγοράς.

Στα θετικά νέα της ημέρας, η ανακοίνωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι πιθανόν να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2010, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η οικονομική πτώση συγκρατείται.

Αξιόλογα κέρδη σημειώνει, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, ο τραπεζικός κλάδος με τη Bank of America να ενισχύεται 2,8%, τη JP Morgan με άνοδο 2,2% και Citigroup με κέρδη άνω του 1%.

Στο μεταξύ πτώση 2,5% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 69,55 δολάρια ανά βαρέλι.

Το δικαίωμα της 3Ε με κέρδη 0,5%, στα 19,31 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 1,35% στα 5,19 δολάρια. Χαμηλότερα 0,6% το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,25 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow υποχώρησε 0,19% στις 8.539,73 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,31% στις 921,23 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα κατά 1,09% στις 1.827,47 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,52% στις 4.345,93 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 με άνοδο μόλις 0,04% στις 4.839,46 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υψηλότερα 0,85% στις 3.221,27 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v