Το ευρώ ”βοήθησε” τις αγορές ομολόγων

Ελαφρώς ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, μετά τη σημαντική ενίσχυση του ευρώ, ενώ στην εγχώρια αγορά ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,47 δισ. ευρώ. Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια δεν σημειώνουν αξιόλογες μεταβολές.

Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος συνέβαλε στην βελτίωση της εικόνας των ευρωπαϊκών ομολόγων, οι τιμές των οποίων σημείωναν από το πρωί πτωτικές τάσεις. Παρά την αρχική κάμψη της αγοράς εξαιτίας της σημαντικής ενίσχυσης των γερμανικών βιομηχανικών παραγγελιών, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ συνέβαλε στον περιορισμό των απωλειών στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Στην εγχώρια αγορά η συναλλακτική δραστηριότητα στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 2,47 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,34 δισ. ευρώ αντιπροσώπευαν εντολές αγοράς και τα 1,13 δισ. ευρώ εντολές πώλησης. Ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών καταγράφηκε στην παλαιά έκδοση των πενταετών ομολόγων με 205 εκατ. ευρώ και 240 εκατ. ευρώ στην παλαιά έκδοση επταετών τίτλων. Το περιθώριο διατηρήθηκε στο επίπεδο του 0,29% με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 5,48% και του αντίστοιχου γερμανικού στο 5,18%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια euribor στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ετσι το επιτόκιο μίας ημέρας διατηρήθηκε στο 3,35%. Στο ίδιο επίπεδο παρέμεινε και το επιτόκιο των δύο ημερών. Αμετάβλητο στο 3,40% παρέμεινε το επιτόκιο euribor στη διάρκεια του ενός μήνα, ενώ αμετάβλητο στο 3,98 παρέμεινε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v