Υψηλό ενδιαφέρον για το 20ετές ελληνικό ομόλογο

Μία ημέρα νωρίτερα ολοκληρώθηκε η περίοδος εγγραφών για το 20ετές ελληνικό ομόλογο, ύψους 3,5 δισ. ευρώ με τη ζήτηση να ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ. Ελαφρά υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των ομολόγων στην εγχώρια αγορά, ακολουθώντας τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τάσεις.

Ελαφρά υποχώρηση σημειώνουν οι τιμές των ομολόγων στην εγχώρια αγορά, ακολουθώντας τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τάσεις. Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα κινούνται σε ένα εύρος 98,26 - 98,32, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση από το χθεσινό τους κλείσιμο, με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στις 34,5 μονάδες βάσης.

Μικρή υποχώρηση σημειώνουν και τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα τα οποία κινούνται στο 105,85 από 106 το πρωί. Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώνεται στα 1,2 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε μια ημέρα νωρίτερα η περίοδος των εγγραφών για την κοινοπρακτική έκδοση των νέων 20ετών ομολόγων ύψους 3,5 δισ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση.

Αρχικά η έκδοση είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, ωστόσο η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε την επιτάχυνση της διαδικασίας κατά μια ημέρα. Αναλυτής της Deutsche Bank σχολιάζει ότι η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και ανήλθε στα 6 δισ. ευρώ. Περίπου το 10% της ζήτησης προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και από την Ασία.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν σήμερα τα ιαπωνικά ομόλογα, οι τιμές των οποίων κατέγραψαν σημαντική πτώση μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας από την Standard & Poor’s κατά μία μονάδα (ΑΑ-). Η υποβάθμιση, η οποία σημειωτέον είναι η τρίτη τους τελευταίους 14 μήνες, ήταν αναμενόμενη, δεν απέτρεψε την πτώση απόδοση των δεκαετών ομολόγων της χώρας στο 1,379%.

Στο μεταξύ στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια euribor σημειώνουν ελαφρά υποχώρηση. Συγκεκριμένα το euribor 1μηνός υποχωρεί κατά 0,03% και διαμορφώνεται στο 3,32%, ενώ το euribor 3μηνών σημειώνει πτώση 0,26% και διαμορφώνεται στο 3,39%. Σταθερό παραμένει το euribor 6μηνών το οποίο διαμορφώνεται στο 3,52%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v