Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγαλύτερη αντιστροφή 31 ετών για τη γερμανική καμπύλη αποδόσεων

Το spread μεταξύ των αποδόσεων 2ετών και 10ετών της Γερμανίας έφτασε στο -84,7 μετά την πτώση νωρίτερα στη συνεδρίαση στο -86,8. Ηταν το μεγαλύτερο από τον Σεπτέμβριο του 1992.

Η μεγαλύτερη αντιστροφή 31 ετών για τη γερμανική καμπύλη αποδόσεων

Η γερμανική καμπύλη αποδόσεων κρατικών ομολόγων έχει τη μεγαλύτερη αντιστροφή των τελευταίων σχεδόν 31 ετών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια αφού φτάσουν στο απόγειό τους γύρω στο 4%.

Το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης μεταβλήθηκε ελάχιστα αφότου η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει εισέλθει σε μια νέα φάση που θα μπορούσε να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα, απαιτώντας από την ΕΚΤ να διατηρήσει αυστηρή πολιτική και να αποφύγει να κηρύξει το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων.

Ήταν η πρώτη δημόσια ομιλία της Λαγκάρντ μετά τα αδύναμα στοιχεία του PMI και του Ifo που ενίσχυσαν τις αμφιβολίες για την υγεία της οικονομίας του μπλοκ.

Οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί γύρω στο 4%.

«Οι αγορές έχουν τιμολογήσει δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής. Νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να αλλάξουν την άποψή τους», δήλωσε ο Massimiliano Maxia, ανώτερος ειδικός σταθερού εισοδήματος στην Allianz Global Investors.

Η απόδοση των 2ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, η πιο ευαίσθητη στις προσδοκίες για τα επιτόκια πολιτικής, αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα βάσης (bps) στο 3,16%. Την περασμένη Παρασκευή έφτασε το 3,282%, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 9 Μαρτίου.

Η 10ετής απόδοση της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς του μπλοκ, αυξήθηκε κατά 2 bps στο 2,32%.

Το spread μεταξύ των αποδόσεων 2ετών και 10ετών της Γερμανίας έφτασε στο -84,7 μετά την πτώση νωρίτερα στη συνεδρίαση στο -86,8. Ηταν το μεγαλύτερο από τον Σεπτέμβριο του 1992.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινείται μία μονάδα βάσης ανοδικά, στο 3,51% ενώ του αντίστοιχου ιταλικού με ίδια κίνηση βρίσκεται στο 3,95%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v