Στην ασφάλεια των ομολόγων καταφεύγουν οι επενδυτές, πουλώντας τις μετοχές, καθώς τα πιο υψηλά επιτόκια και τα αδύναμα στοιχεία της μεταποίησης ενισχύουν το άγχος ότι η επιθετική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση.
Οι παγκόσμιες μετοχές κατευθύνονται προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους σε περισσότερους από τρεις μήνες. Στην Ευρώπη, οι μετοχές επέκτειναν το μεγαλύτερο σερί απωλειών τους από τον Δεκέμβριο. Πτώση-ρεκόρ για τις μετοχές της Siemens Energy σήμερα μετά από προειδοποίηση κερδών.
Την ίδια ώρα, το ευρώ χάνει 0,9% έναντι του δολαρίου, στο $1,084. Το νόμισμα της ευρωζώνης υποχωρεί 0,6% έναντι της βρετανικής λίρας, διαπραγματευόμενο στις £0,853.
«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αρχίζουν να ανησυχούν για το αν τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε ύφεση», δήλωσε ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management.
Η οικονομική δραστηριότητα της Γερμανίας έχασε πολύ μεγαλύτερη δυναμική από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, λόγω της επιβράδυνσης των υπηρεσιών και της συνεχιζόμενης αδυναμίας στα εργοστάσια της χώρας, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global. Ξεχωριστά στοιχεία για τη Γαλλία έδειξαν ότι η οικονομία της πιθανότατα κατρακύλησε τους τρεις μήνες που ολοκληρώνονται τον Ιούνιο.
Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού βρίσκεται στο 3,16% ενώ του 10ετούς στο 2,36%. Η γερμανική καμπύλη αποδόσεων που μετρά το spread μεταξύ 10ετούς και 2ετούς ομολόγου έφτασε στις -81,5 bps, στη βαθύτερη αντιστροφή της από τον Σεπτέμβριο του 1992.
Μια ανεστραμμένη καμπύλη, η οποία είναι συνήθως ένας αξιόπιστος δείκτης μιας μελλοντικής ύφεσης, σημαίνει ότι οι αγορές τιμολογούν γεγονότα που θα οδηγούσαν τις κεντρικές τράπεζες σε μείωση των επιτοκίων.
Κατά 13 με 14 μονάδες βάσης υποχωρούν οι αποδόσεις των ευρωομολόγων, σύμφωνα με το Bloomberg: