Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό μηνών τα yields περιμένοντας τη Fed

H απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινείται καθοδικά κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 3,67%.

Σε υψηλό μηνών τα yields περιμένοντας τη Fed

Οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις στην ευρωζώνη παρέμειναν σταθερές σήμερα Τετάρτη μετά το υψηλό πολλών μηνών στην προηγούμενη συνεδρίαση και εν όψει της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Οπως σημειώνει το Reuters, οικονομολόγοι και επενδυτές αναμένουν παύση των αυξήσεων μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μετριάστηκε τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα αύξηση αργότερα το καλοκαίρι, καθώς ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

"Η ανατιμολόγηση των προσδοκιών της Fed ήταν τεράστια τους τελευταίους δύο μήνες μετά την επίλυση της τραπεζικής κρίσης και του ανώτατου ορίου του χρέους", δήλωσε ο Jussi Hiljanen, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια EUR και USD στην SEB.

"Η τιμολόγηση της αγοράς για μια αύξηση τον Ιούλιο είναι αρκετά υψηλή και δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί αυτό θα αλλάξει ριζικά σύντομα".

Τον Μάρτιο, οι διαπραγματευτές είχαν τιμολογήσει έως και τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed μέχρι το τέλος του έτους, όταν τα προβλήματα στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ προκάλεσαν ανησυχίες για τραπεζική κρίση.

Όμως, καθώς οι ανησυχίες για την υγεία του τραπεζικού συστήματος υποχώρησαν, οι αγορές άρχισαν να επικεντρώνονται εκ νέου στις προοπτικές του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια με τις αγορές να αναμένουν αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης και νέα αύξηση τον Ιούλιο.

"Οι προσδοκίες ενισχύονται για την αυριανή συνεδρίαση και μια ακόμα αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο έχει σχεδόν πλήρως τιμολογηθεί. Νομίζω ότι η τιμολόγηση της αγοράς είναι σωστή", δήλωσε ο Hiljanen της SEB.

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου σημείωνε οριακές αλλαγές στο 3,035%, αφού νωρίτερα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 10 Μαρτίου στο 3,095%.

Η απόδοση του 2ετούς γαλλικού και ισπανικού ομολόγου κατέγραφαν το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου.

Του 10ετούς γερμανικού παρέμενε αμετάβλητη στο 2,425%, μετά την άνοδο κατά 4,5 μονάδες βάσης την Τρίτη ενώ του 10ετούς ιταλικού κατέγραφε μικρομεταβολές στο 4,065%. H απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινείται καθοδικά κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 3,67%.

Οι αποδόσεις στη Βρετανία ήταν επίσης σταθερές, αλλά η απόδοση δύο ετών ανήλθε για λίγο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, αφού τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας την Τρίτη αύξησαν τις προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιξη από την Τράπεζα της Αγγλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v