Συνεχίζεται η έξοδος των επενδυτών από την αγορά ομολόγων, φέρνοντας τα yields των αμερικανικών αλλά και ευρωπαϊκών τίτλων σε υψηλά πολλών μηνών ή και ετών.
Νωρίτερα, μάλιστα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη στην αγορά ανακοινώνοντας ότι θα αγοράσει απεριόριστο αριθμό τίτλων, προκειμένου να σταματήσει την άνοδο των αποδόσεων των ιαπωνικών ομολόγων.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου κινείται στο 2,8%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014, του 30ετούς υπερβαίνει το 3% για πρώτη φορά από τον Μάιο, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,739%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2015, και του βρετανικού gilt στο 1,562%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2016.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 1,98%, του ισπανικού στο 1,42%, του πορτογαλικού στο 1,95%, ενώ του ελληνικού 2ετούς τίτλου κινείται στο 1,42%, του 5ετούς στο 2,82% και του 10ετούς στο 3,69%.
Οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων εντείνονται φέτος, λόγω της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και των κινήσεων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου για περιορισμό της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής τους πολιτικής. Ιδιαίτερα τα αμερικανικά ομόλογα έχουν πληγεί από τις προσδοκίες για αύξηση του αμερικανικού ελλείμματος, λόγω των πρόσφατων μειώσεων φόρων, που οδηγούν σε αύξηση του κρατικού δανεισμού.
Η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών καθιστά ελκυστικότερους τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου, ενώ οι αυξήσεις στον πληθωρισμό υπονομεύουν την αξία του κρατικού χρέους διότι μειώνει την αγοραστική δύναμη των τίτλων σταθερού εισοδήματος.