Ο χειρότερος μήνας από τα τέλη του 2016 αποδεικνύεται ο Ιανουάριος για τις αγορές ομολόγων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, «σημάδι» πως αλλάζουν οι διαθέσεις έναντι των ομολόγων, την ώρα που η ισχυροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας «δείχνει» το τέλος των εξαιρετικά χαλαρών νομισματικών πολιτικών.
Αργότερα σήμερα, η Fed αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, σηματοδοτώντας μια σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής αργότερα φέτος.
Όπως αναφέρει το Reuters, από την αρχή Ιανουαρίου οι αποδόσεις των 10ετών bunds έχουν αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Οκτώβριο του 2016, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών treasuries, που αυτή την εβδομάδα άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014, έχουν καταγράψει άνοδο σχεδόν 30 μ.β. αυτό τον μήνα και «ετοιμάζονται» για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό τους από τον Νοέμβριο του 2016.
Εν τω μεταξύ, σήμερα ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 1,3% από 1,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,2% από 1,1%. Σημειώνεται πως ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ είναι λίγο χαμηλότερα του 2%.
Υπενθυμίζεται πως το Σαββατοκύριακο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot, σε συνέντευξή του, είπε πως «δεν βλέπει λόγο να συνεχιστεί το πρόγραμμα», ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, επανέλαβε πως η Τράπεζα θα σταματήσει να ρίχνει ρευστό στην οικονομία της ευρωζώνης μόνο όταν σιγουρευτεί πως ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο της ΕΚΤ, ακόμα και χωρίς την επιπλέον βοήθεια.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,67%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2%, του ισπανικού στο 1,39% και του πορτογαλικού στο 1,93%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,68%, του 5ετούς στο 2,77% και του 2ετούς στο 1,48%.