Τα καλά νέα πιέζουν τα ομόλογα

Τα αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία της Ευρωζώνης, μετά την αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία και την εξέλιξη των τιμών παραγωγού στη Μ. Βρετανία, επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές ομολόγων και δημιουργούν ερωτηματικά στη διατραπεζική αγορά.

Το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στην Ευρωζώνη μετά την ανακοίνωση της αύξησης του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία κατά 1,9% το μήνα Δεκέμβριο από μείωση 1,4% τον προηγούμενο μήνα, αλλά και την ανακοίνωση των στοιχείων για την εξέλιξη των τιμών παραγωγού και τελικών προιόντων στη Μ. Βρετανία, ενισχύουν την πεποίθηση των αγορών οτι θα υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις στο θέμα των επιτοκίων.

Ωστόσο η βελτίωση της εικόνας της οικονομίας στην Eυρωζώνη μετά την ανακοίνωση της αυξημένης βιομηxανικής παραγωγής στη Γερμανία, επηρέασε αρνητικά τις αγορές ομολόγων, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τη μεγάλη προσφορά τίτλων διεύρυνε τα spreads των αποδόσεων μεταξύ των περιφερειακών και κεντρικών αγορών.

Ειδικότερα, οριακή άνοδο εμφανίζουν στις περισσότερες περιόδους τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά. Το Euribor 1μηνός κυμαίνεται στο 3,35% εμφανίζοντας οριακή άνοδο της τάξεως του 0,03%, ενώ μικρή αύξηση 0,32% καταγράφει και το Euribor 3μηνών, το οποίο διαμορφώνεται στο 3,39%. Σημαντική άνοδο καταγράφει το Euribor 6μηνών, το οποίο διαμορφώνεται στο 3,47%.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 5,32%, το εύρος διακύμανσης του οποίου βρίσκεται μεταξύ 99,20 – 99,37. Το γερμανικό δεκαετές ομόλογο κυμαίνεται μεταξύ 107,77 –107,96. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού και γερμανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,39%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v