Φόβοι γενικότερης αύξησης των επιτοκίων

Η χθεσινή απροσδόκητη άνοδος των επιτοκίων στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, φέρνει στο φως τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη και προκαλεί φόβους για γενικότερη αύξηση των επιτοκίων σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα προέβη εχθές σε πράξη repo 14 ημερών ύψους 91 δισ. ευρώ με μέσο σταθερό επιτόκιο 3,31%. Το επιτόκιο Ο/Ν (ΕΟΝΙΑ) κινείται σήμερα σε ένα εύρος 3,30%- 3,35%. Το επιτόκιο euribor ενός μηνός διαμορφώνεται στο 3,35%, των τριών μηνών στο 3,36% και των έξι μηνών στο 3,37%.

Στο μεταξύ η χθεσινή απροσδόκητη άνοδος των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, η οποία σημειώθηκε κατά τη δημοπρασία που πραγματοποίησε το υπουργείο Oικονομικών, προκαλεί ανησυχία, για γενικότερη αύξηση των επιτοκίων.

Οπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς η αντιστροφή της πολύμηνης τάσης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, συμβαίνει παράλληλα με την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων τόσο στην Eλλάδα όσο και στην Eυρωζώνη.

Για τα επιτόκια των κρατικών τίτλων προβλέπεται τάση ανόδου στη διάρκεια του 2002. Οπως μάλιστα επισημαίνεται και στην τελευταία αναφορά της Dresdner Bank, οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων θα διατηρήσουν το περιθώριο των 40 μονάδων βάσης έναντι των γερμανικών δεκαετών ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v