Σταθερές οι τιμές των επιτοκίων

Η ελαφρά άνοδος κατά 0,1% του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, περιορίζουν τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Οι τιμές των επιτοκίων δεν εμφάνισαν σημαντικές διακυμάνσεις.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη σημείωσε ελαφρά άνοδο, +0,1% τον Ιανουάριο - στις 99 μονάδες από τις 89,9 τον Δεκέμβριο - πραγματοποιώντας τη δεύτερη συνεχή μηνιαία άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Μεταξύ των δύο συνιστωσών του δείκτη, η μία, αυτή της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σημείωσε σημαντική άνοδο, με μεγαλύτερη την άνοδο της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών, που ανέβηκε από το -5 στο +1, ενώ η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία ανέβηκε από το -17 στο -14.

Στην άλλη συνιστώσα του δείκτη, που αφορά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, το κλίμα βελτιώθηκε από το -11 στο -10. Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος βρίσκεται σε αρμονία με την αισιοδοξία που επικρατεί μεταξύ των οικονομικών αναλυτών τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίοι πιστεύουν ότι η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα συμπαρασύρει και την Ευρώπη.

Οι ευοίωνες αυτές ειδήσεις περιορίζουν τις πιθανότητες για νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Εν τω μεταξύ αύριο η ΕΚΤ θα προβεί σε πράξη repo 14 ημερών με κυμαινόμενο επιτόκιο. Οι λήξεις στην τρέχουσα εβδομάδα ανέρχονται σε 103 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο Ο/Ν (EONIA) αναμένεται να κινηθεί σήμερα μεταξύ 3,30%-3,35%. Το επιτόκιο euribor ενός μηνός διαμορφώνεται στο 3,35%, των 3 μηνών στο 3,37% και των έξι μηνών στο 3,42%.

Ηρεμία επικράτησε και στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό δεκαετές ομόλογο να κινείται σε ένα εύρος 99,87 - 99,97 και το γερμανικό στο 100,750 - 100,99.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v