Με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη τα ελληνικά ομόλογα φέτος

Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων ήταν μειωμένες κατά 19% τον Φεβρουάριο, όμως «κλείνουν» τη χρονιά με άνοδο περίπου 15%, σύμφωνα με το Reuters. Στον αντίποδα, η επένδυση σε πορτογαλικά ομόλογα έφερε τη μεγαλύτερη «χασούρα»

Παρά την πίεση των τελευταίων ημερών, η επένδυση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα είχε τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη φέτος, ενώ αντιθέτως η Πορτογαλία έφερε τη μεγαλύτερη «χασούρα» για τους επενδυτές, λόγω των φόβων για τις πορτογαλικές τράπεζες, την οικονομία και την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2016 ήταν θετικές, έγιναν αρνητικές κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου λόγω των ανησυχιών για το δημοψήφισμα, το οποίο οδήγησε τελικά σε παραίτηση του Ματέο Ρέντσι.

Ωστόσο, για τους κατόχους των ευμετάβλητων ελληνικών κρατικών ομολόγων, μπορεί τελικά να άξιζε η… δύσκολη διαδρομή. Σύμφωνα με το Thomson Reuters Datastream, οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων ήταν μειωμένες κατά 19% τον Φεβρουάριο, όμως «κλείνουν» τη χρονιά με άνοδο περίπου 15%.

«Υπήρξε μεταβλητότητα, όμως σε όρους επιδόσεων φέτος, ήταν φανταστικά αν είχες την όρεξη για Ελλάδα», σχολίασε ο Padhraic Garvey της ING.

Η Ελλάδα, η οποία είχε θετικές αποδόσεις και το 2015, βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της από το 2010. Ευελπιστεί πως μια συμφωνία με τους πιστωτές της για την δεύτερη αξιολόγηση θα ανοίξει τον δρόμο για συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ του χρόνου, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να «δοκιμάσει» έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγων το 2017.

Ωστόσο, χθες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δήλωσε πως «πάγωσε» την εφαρμογή των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να αγγίξουν υψηλό ενός μήνα. Όμως, οι αναλυτές σχολιάζουν πως δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τις προοπτικές για την αγορά ομολόγων.

Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 7,38%, του 5ετούς στο 8,32% και του 3ετούς στο 8,09%.

Αντιθέτως, τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έχουν χάσει περίπου 8% από την αρχή του έτους και τα ιταλικά περίπου 1%. Τα ισπανικά 10ετή ομόλογα έχουν αποδώσει 4,5% από την αρχή του έτους και τα γερμανικά 4%.

Αυτήν την ώρα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 1,87% και του πορτογαλικού στο 3,80%, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,37%.

Η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως, οι προσδοκίες για δημοσιονομική επέκταση υπό τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου έχουν οδηγήσει σε αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ενώ υπάρχει η αντίληψη πως η εποχή της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής οδεύει προς το τέλος της.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων γενικότερα αναμένεται να πιεστούν. Η Πορτογαλία, που θεωρείται ένας από τους πιο «αδύναμους κρίκους» της ευρωζώνης, παραμένει ευάλωτη. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες πως η Πορτογαλία ίσως να μην ωφεληθεί πλήρως από την παράταση του QE διότι η ΕΚΤ μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με έλλειψη επιλέξιμου πορτογαλικού χρέους.

Το 10ετές κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας έχει αυξηθεί κατά 134 μ.β. μέχρι στιγμής φέτος, οδεύοντας για την πρώτη ετήσια αύξησή του από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v