Ορισμένα hedge funds επιστρέφουν στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων λιγότερο από έναν χρόνο αφότου η χώρα υπέγραψε το τρίτο της μνημόνιο, καθώς εντείνεται το «κυνήγι» για αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Η Ελλάδα αποφάσισε νέα χαλάρωση των capital controls αυτήν την εβδομάδα, καθώς συνεχίζει να κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα διάσωσης και η σταθερή αυτή πρόοδος έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους επενδυτές ως αγοραστική ευκαιρία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αρνητικών επιτοκίων σε πολλές βασικές αγορές της ευρωζώνης, όπως αναφέρει το Reuters.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν βραδύ δρόμο ανάκαμψης. Έχουν προχωρήσει σε πολλές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στις συντάξεις, την είσπραξη φόρων και στη νέα φιλόδοξη συνταγματική μεταρρύθμιση», σημειώνει ο επικεφαλής macro strategies του hedge fund Algebris, Alberto Gallo, ο οποίος συστήνει trade Ελλάδας έναντι Πορτογαλίας.
«Θα έχουν καλά φορολογικά έσοδα το καλοκαίρι και αναμένουμε την συμμετοχή στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους», συμπλήρωσε.
Κατά τον ίδιο, συγκριτικά, η Πορτογαλία έχει τραπεζικό πρόβλημα, θα υποστεί απώλειες λόγω της Novo Banco και βρίσκεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μόνο λόγω μιας αξιολόγησης.
Η Πορτογαλία αξιολογείται ως «junk» από τους τρεις βασικούς οίκους αξιολόγησης, όμως η αξιολόγηση ΒΒΒ που της δίνει η DBRS της επιτρέπει να βρίσκεται στη λίστα του QE. Η Ελλάδα, αν και αξιολογείται ως «junk», μπορεί να εξαιρεθεί και να μπει στο πρόγραμμα της ΕΚΤ καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης, μόνο όμως αν η χώρα τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ υψηλότερες –οι τιμές του Eikon δίνουν bid για τα ελληνικά ομόλογα στο 8,07% σήμερα έναντι 3% για τα αντίστοιχα πορτογαλικά- η αναλογία ρίσκου/ανταπόδοσης είναι πιο ευνοϊκή.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στο 8,07%, του 5ετούς στο 9,44% και του 3ετούς στο 7,32%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο -0,08%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,20%, του ισπανικού στο 1,10% και του πορτογαλικού στο 2,98%
Παράλληλα, η εμπιστοσύνη της αγοράς ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος της έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Η απόδοση του ομολόγου λήξεως τον Φεβρουάριο του 2026 άγγιξε υψηλό στο 18,6% τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους.
«Μετά τη διάσωση και την αναδιάρθρωση των τραπεζών, υπάρχουν οι παράγοντες εκείνοι που θα δημιουργήσουν μια αύξηση στην ανάπτυξη του ΑΠΕ: τα κρατικά ομόλογα θα επωφεληθούν από οποιαδήποτε ανάπτυξη άνω του μηδενός στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον Louis Gargour της LNG Capital.
Κατά τον ίδιο, και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενδιαφέρον, καθώς διαπραγματεύονται 0,15x P/BV, αν και θεωρεί ότι το 0,3-0,35 είναι ένα πιο κατάλληλο επίπεδο.
Άλλος μακροπρόθεσμος επενδυτής ανέφερε πως τα ρίσκα παραμένουν υψηλά, και λόγο της απειρίας της κυβέρνησης. «Το μεγάλο εμπόδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας είναι η ανίκανη διαχείριση. Μόνο με μια πεπειραμένη διοίκηση θα μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στις κεφαλαιαγορές», σχολίασε ο Chris Magarian της Japonica Partners.
Η αμερικανική εταιρεία διατηρεί μεγάλη θέση στο ελληνικό ρίσκο, σύμφωνα με τον Magarian, εν μέρει διότι το ελληνικό χρέος είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερο από αυτό που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, ενώ η χώρα έχει ένα τεράστιο περιθώριο ανόδου.
Η πρόοδος της χώρας εξαρτάται επίσης από τις σχέσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους, καθώς μια κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους είναι ουσιώδης.
«Οι γερμανικές εκλογές είναι μέρος του προβλήματος – η Μέρκελ θέλει να φανεί ότι είναι σκληρή με την Ελλάδα εν όψει των εκλογών. Ο κίνδυνος είναι να κλωτσάνε το τενεκεδάκι χωρίς σοβαρές ενέργειες μέχρι τις γερμανικές εκλογές και στο μεταξύ ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να υποφέρει», σχολίασε ο Gallo.