Σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων –πλην των ελληνικών- με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων Αθήνας-πιστωτών να βοηθά στην αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα γερμανικά ομόλογα.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,88%, του 5ετούς στο 0,19% και του 2ετούς στο -0,15%, ενώ την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κινείται στο 2,23%, του ισπανικού στο 2,23% και του πορτογαλικού στο 2,95%.
Η απόδοση του 3ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 25,16%, του 5ετούς στο 17,28% και του 10ετούς στο 11,49%. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατέθεσε νωρίτερα σήμερα νέα πρόταση στους εταίρους.
Στην Τουρκία, μετά το χθεσινό «ξεπούλημα» η απόδοση του 10ετούς σταθεροποιείται στο 9,49%.
Άγνωστο πόσο θα κρατήσει το selloff
Αξίζει να σημειωθεί πως μιλώντας στο CNBC, ο αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, Michael Sherwood έκανε λόγο για μια «άνευ προηγουμένου» αστάθεια στην αγορά, τονίζοντας πως είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχιστεί το selloff στα κρατικά ομόλογα.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδό τους από την αρχή του έτους, εν μέσω κάποιων θετικών ενδείξεων από το μέτωπο της οικονομίας, αλλά και μετά την πρόβλεψη πως ο πληθωρισμός αρχίζει να αυξάνεται με ταχύτερο του αναμενόμενου ρυθμό.
Σύμφωνα με τον κ. Sherwood, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το 30-40% των κρατικών ομολόγων είχαν αρνητικά επιτόκια. «Αυτό αρχίζει να αντιστρέφεται λιγάκι, όμως είναι πολύ νωρίς ακόμα».
«(ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο) Ντράγκι έχει πει πως είναι προσηλωμένοι στο πρόγραμμα QE –είναι οι πρώτες ημέρες μιας κατάστασης που δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε, προσθέτοντας «Νομίζω πως κάποτε θα κοιτάμε πίσω και θα λέμε 'ήταν τα επιτόκια πράγματι τόσο χαμηλά;'. όμως αυτό θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να γίνει».
Κατά τον ίδιο, ο περιορισμός του προγράμματος QE της ΕΚΤ με την πάροδο του χρόνου θα είναι ένα «καλό σημάδι».
Τα χαμηλά yields των ομολόγων εγείρουν ανησυχίες αναφορικά με τις αποδόσεις των θεσμικών επενδυτών, όπως για παράδειγμα τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία, με τον Sherwood να κάνει λόγο για πρόκληση: «Η ωρολογιακή βόμβα των συντάξεων στην Ευρώπη είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν πιο δημιουργικές. Πρέπει να σκεφτούν νέους τρόπους για να επενδύσουν στην αγορά ομολόγων».