Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπούλημα στα γερμανικά ομόλογα

Παρατείνεται το sell-off στις αγορές κρατικών ομολόγων, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι ότι οι αγορές θα πρέπει να "συνηθίσουν την αστάθεια" σε μια εποχή υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων. Άνω του 0,9% η απόδοση του 10ετούς bund. Σε πολυετή υψηλά τα yields στους ασιατικούς τίτλους.

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα το ράλι στις αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να συνηθίσουν την αστάθεια στις χρηματαγορές.

Το yield του 10ετούς γερμανικού Bund άγγιξε επίπεδα που είχε να «δει» από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις όχι μόνο των ευρωπαϊκών, αλλά και των ασιατικών ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου άγγιξε έως και το 0,96% (υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%), του 5ετούς κινείται στο 0,25% και του 2ετούς στο -0,16%, ενώ το yield του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 2,22%, του ισπανικού στο 2,18% και του πορτογαλικού στο 2,93%.

Την ίδια ώρα, η διαφαινόμενη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της –μετά και την χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ – βοηθά στην σταδιακή (αν και μικρή) αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 10,68%, του 5ετούς στο 15,74% και του 3ετούς στο 22,26%.

Χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως δεν σχεδιάζει να κάνει τίποτα για την μεγαλύτερη αστάθεια που παρατηρείται στις αγορές ομολόγων, συμπληρώνοντας πως οι αγορές πρέπει να «συνηθίσουν» την αστάθεια σε μια εποχή υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων.

Παράλληλα, δήλωσε πως οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναμένουν οι τιμές καταναλωτή να αυξηθούν κατά 0,3% φέτος, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για αμετάβλητο πληθωρισμό.

Ο Christoph Rieger, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, θεωρεί –σύμφωνα με το MarketWatch- ότι η ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με μια απόφαση για την Ελλάδα, με την ταχύτερη ανάκαμψη στις ΗΠΑ και με την αδιάφορη στάση της ΕΚΤ ως προς την αστάθεια στις αγορές ομολόγων, θα δημιουργούσε την «τέλεια καταιγίδα» στα yields. Κατά τον ίδιο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την απόδοση του 10ετούς bund στο 1% πριν το καλοκαίρι.

Η αύξηση του πληθωρισμού απειλεί να διαβρώσει την αξία των ομολόγων με την πάροδο του χρόνου (υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως των αποδόσεων). Επιπλέον, τα γερμανικά ομόλογα θεωρούνται τίτλοι χαμηλού ρίσκου και οι ενδείξεις βελτίωσης της οικονομίας ενδέχεται να ωθήσουν τους επενδυτές να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις αλλού.

Ο Marchel Alexandrovich της Jefferies International σχολίασε, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι «από την άποψη του κ. Ντράγκι οι υψηλότερες αποδόσεις προφανώς δεν συνδέονται με τις προσδοκίες για υψηλότερη ανάπτυξη ή πληθωρισμό. Πράγματι, οι νέες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ είναι ουσιαστικά αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Έτσι, ενώ ο κ. Ντράγκι φαίνεται να αποδέχεται πως είναι αναπόφευκτη η αστάθεια στην αγορά ομολόγων, ωστόσο το υψηλότερο επίπεδο των αποδόσεων σίγουρα δεν είναι ευπρόσδεκτο».

Πιέσεις και στα ασιατικά ομόλογα

Το selloff στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων δεν άφησε ανεπηρέαστα και τα ασιατικά ομόλογα, όπου οι τιμές έκαναν «βουτιά» ενώ οι αποδόσεις ορισμένων κρατικών ομολόγων άγγιξαν πολυετή υψηλά.

Στην Ιαπωνία η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύθηκε σε υψηλό εξαμήνου, στη Σιγκαπούρη άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο ετών, ενώ τα yields στην Αυστραλία κινήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Πρόκειται για μια απότομη αλλαγή για τα ασιατικά ομόλογα, που φέτος έκαναν ράλι καθώς οι επενδυτές συνέρρεαν στις αγορές τίτλων υψηλής απόδοσης αναζητώντας εναλλακτική για τις σχεδόν μηδενικές αποδόσεις σε άλλες παγκόσμιες αγορές.

Οι αποδόσεις των ασιατικών κρατικών ομολόγων κατέγραψαν άνοδο έως και 0,36 ποσοστιαίων μονάδων τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v