Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά ομολόγων

Οι επενδυτές βλέπουν πως θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών. Μειώνεται η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας και των bunds.

Οι κινήσεις Ελλάδας και ευρωπαίων πιστωτών για να υποβαθμίσουν τις ανησυχίες περί άμεσης χρεοκοπίας της χώρας οδηγούν σε σταθεροποίηση της αγοράς των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, με τους επενδυτές να λένε τώρα πως η ευρύτερη εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 11,77%, του 5ετούς στο 17,34% και του 3ετούς στο 25,13%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται στο 1,95%, του ισπανικού στο 1,86% και του πορτογαλικού στο 2,56%.

Την ίδια ώρα, το yield του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,54%, του 5ετούς στο 0,03% και του 2ετούς στο -0,22%.

Στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας έχουν μειώσει τη διαφορά τους έναντι των γερμανικών είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιταλία πρόκειται να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες σε δημοπρασίες ομολόγων. Οι αποδόσεις τείνουν να κινούνται ανοδικά πριν τις δημοπρασίες, καθώς οι επενδυτές κάνουν χώρο στα χαρτοφυλάκιά τους για τα νέα ομόλογα.

«Η τωρινή ανάκαμψη, δεδομένου ότι θα υπάρξουν δημοπρασίες, υποδηλώνει πως οι φόβοι για την Ελλάδα έχουν μετριαστεί για την ώρα», σχολιάζει ο αναλυτής της Mizuho Peter Chatwell.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v