Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 3,46% για το πετρέλαιο στα 63,91 δολάρια

Εντυπωσιακό ράλι πραγματοποίησε σύσσωμο το ενεργειακό complex τόσο λόγω της χθεσινής ανακοίνωσης για μείωση των εβδομαδιαίων στρατηγικών αποθεμάτων όσο και με αφορμή την είδηση για διακοπή τροφοδοσίας πετρελαίου από τη Νιγηρία εκ μέρους της Eni. Κέρδη 3,46% για το αργό πετρέλαιο στα 63,91 δολάρια.

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Εντυπωσιακό ράλι πραγματοποίησε σύσσωμο το ενεργειακό complex, από το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα του, μέχρι το φυσικό αέριο, κίνηση η οποία ερμηνεύθηκε αρχικά ως... καθυστερημένη ανάγνωση από τους traders των χθεσινών ανακοινωθέντων στοιχείων για τα αποθέματα από το US Department of Energy.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποθέματα του αργού, της βενζίνης και των διυλισμένων προϊόντων (περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το πετρέλαιο θέρμανσης) μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, διακόπτοντας την έντονα ανοδική τάση που είχε διαμορφωθεί και η οποία είχε δημιουργήσει κλίμα επαρκούς supply στην αγορά.

Στην ισχυρή ανοδική κίνηση του oil block συνέβαλε εξάλλου και η είδηση για διακοπή τροφοδοσίας πετρελαίου από τη Νιγηρία εκ μέρους της μεγαλύτερης ιταλικής πετρελαϊκής εταιρίας, Eni, εξαιτίας καταστροφών στον αγωγό πετρελαίου από βομβιστικές επιθέσεις στην ”ευαίσθητη” τους τελευταίους μήνες περιοχή, στις 17 του Μαρτίου.

Η απώλεια ”κοστίζει” σε ημερήσια βάση 13 χιλιάδες βαρέλια, από τα συνολικά 75 χιλιάδες που μεταφέρονται από τη Νιγηρία μέσω του αγωγού αυτού και υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Στη γλώσσα των αριθμών τώρα, πάνω από 2 δολάρια (!) κέρδισαν τα συμβόλαια του αργού (WTI Crude, Light Sweet), παράδοσης Μαίου, στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης, κλείνοντας στα 63,91 δολάρια το βαρέλι, με ποσοστιαία κέρδη της τάξεως του 3,46%, φθάνοντας μία ανάσα προ του φράγματος των 64 δολαρίων.

Στα ”products” εξάλλου, το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου στη βενζίνη έκλεισε στα 181,75 cents/γαλόνι ”σβήνοντας” σχεδόν τις απώλειες της Τετάρτης, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώθηκε τελικά στα 178,64 cents/γαλόνι ”γράφοντας” εξίσου σημαντικά ποσοστιαία κέρδη της τάξεως του 2,37%.

Τέλος, στο +5,39% εκτοξεύτηκε το συμβόλαιο του Απριλίου πάνω στο φυσικό αέριο, κλείνοντας στα 7,328 δολ./MmBtu.

Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, νέο υψηλό για το ασήμι, με το συμβόλαιο λήξεως Μαίου να διαπραγματεύεται αργά το βράδυ στα 10,67 δολάρια ανά ουγκιά, ενισχυμένο κατά 1,61% και με ημερήσια κορυφή στα 10,705 δολάρια.

Στο ”flat” βρίσκονταν την ίδια ώρα τα συμβόλαια του χρυσού, με το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου να κάνει πράξεις μεταξύ 550 και 551 δολαρίων ανά ουγκιά.

Τέλος, στα 323,20 δολ./ουγκιά ήταν το settlement για το παλλάδιο, με το συμβόλαιο του Ιουνίου να κλείνει στα 323,20 δολάρια (-0,84%).

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v