Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες 1,47% για το πετρέλαιο μετά τα αποθέματα

Απώλειες 1,47% στα 62,17 δολ. κατέγραψε η τιμή του αργού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά μετά την ανακοίνωση για αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων που διαμορφώνονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999. Στο μπλο των πολύτιμων μετάλλων, ράλι πραγματοποίησε το παλλάδιο κερδίζοντας 4% ή 12,2 δολάρια.

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Με τα βλέμματα της αγοράς στραμμένα, ως... συνήθως κάθε Τετάρτη (με εξαίρεση τις εβδομάδες που ξεκινούν με αργία), στην τακτική εβδομαδιαία ανακοίνωση των αποθεμάτων πετρελαίου από το US Department of Energy, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης.

Όσον αφορά στα αποθέματα του αργού, για την εβδομάδα που τελείωσε στις 10 Μαρτίου, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν σχεδόν διπλάσια άνοδο εν συγκρίσει με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ενέργειας –συγκεκριμένα, κατά 4,8 εκατομμύρια βαρέλια από +2,5 εκ. που ήταν το consensus της αγοράς, φέρνοντάς τα σε απόλυτο αριθμό στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999 (!).

Αξίζει να σημειωθεί ότι και την προπερασμένη εβδομάδα (που τελείωσε στις 3 Μαρτίου) είχε σημειωθεί αύξηση στα crude inventories σημαντικά μεγαλύτερη από τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών, γεγονός που εδραιώνει την πεποίθηση ότι δεν τίθεται στην παρούσα φάση θέμα έλλειψης από την πλευρά της προσφοράς.

Στα υπόλοιπα νούμερα και σε αντίθεση με την τάση στο αργό, μείωση -μικρότερη ωστόσο σε σχέση με το consensus- σημειώθηκε στα αποθέματα της βενζίνης, τα οποία υποχώρησαν κατά 881 χιλιάδες βαρέλια (από 1,2 εκ. που περίμεναν οι αναλυτές), ενώ σημαντική ήταν η μείωση των αποθεμάτων για τα διυλισμένα προϊόντα -κατηγορία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το πετρέλαιο θέρμανσης- τα οποία υποχώρησαν κατά 3,9 εκ. βαρέλια (-1,8 εκ. προέβλεπε κατά μέσο όρο η αγορά).

Να σημειωθεί ότι η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων αυξήθηκε σε ποσοστό 2,73% από 0,18%.

Στο ταμπλό του Nymex τώρα, τα συμβόλαια του αργού (WTI Crude, Light Sweet), παράδοσης Απριλίου, έκλεισαν το floor trading στα 62,17 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες της τάξεως του -1,47%, ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 62 δολάρια και υψηλό στα 63,20 δολάρια.

Στα προϊόντα του πετρελαίου εξάλλου, το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου στη βενζίνη έκλεισε στα 182,80 cents/γαλόνι και το αντίστοιχο συμβόλαιο πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 178,17 cents/γαλόνι, αμφότερα με ποσοστιαίες απώλειες της τάξεως του -2%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων τέλος, ράλι πραγματοποίησαν τα συμβόλαια λήξεως Ιουνίου στο παλλάδιο, κερδίζοντας 12,2 δολάρια ή ποσοστό 4% (settlement στα 318,3 δολ.), έχοντας ”γράψει” υψηλό ημέρας στα 323 δολάρια(!).

Πολύ μικρότερα ήταν τα κέρδη για χρυσό και ασήμι, με το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου στον πρώτο να βρίσκεται αργά το βράδυ στα 554,7 δολάρια ανά ουγκιά, ενισχυμένο σε ποσοστό +0,33% από το χθεσινό κλείσιμο και το συμβόλαιο λήξεως Μαίου στο δεύτερο να διαμορφώνεται την ίδια ώρα στα 10,34 δολάρια ανά ουγκιά (+0,9%), έχοντας νωρίτερα αναρριχηθεί σε νέα υψηλά εικοσαετίας (!) -(10,399 δολ.).

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v