Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 2,5% για το πετρέλαιο λόγω OPEC, αποθεμάτων

Απώλειες 2,5% στα 60,02 δολ. κατέγραψε το αργό πετρέλαιο στην αμερικανική αγορά μετά τα στοιχεία για τα στρατηγικά αποθέματα και την απόφαση του OPEC να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του. Ρευστοποιήσεις long θέσεων στο χρυσό, με το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου να βρίσκεται στα 543,4 δολάρια ανά ουγκιά, μειωμένο σε ποσοστό –2%.

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Σημαντική ήταν η επίδραση της τακτικής εβδομαδιαίας ανακοίνωσης των αποθεμάτων πετρελαίου από το US Department of Energy στις διεθνείς αγορές ενέργειας κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, δεδομένης της ήδη προεξοφλημένης εξέλιξης της συνεδρίασης του OPEC στη Βιέννη.

Ο οργανισμός των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, τη διατήρηση της παραγωγής στα επίπεδα των 28 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2005.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων, Υπουργών Πετρελαίου των χωρών-μελών του OPEC, η εν λόγω στάση έχει ως γνώμονα να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες μέσα στο γενικότερο περιβάλλον αυξημένων διακυμάνσεων των τιμών και οξυμένων γεωπολιτικών σχέσεων, παρά την αναμενόμενη, εποχική μείωση της ζήτησης τους επόμενους μήνες της άνοιξης, στο δυτικό ημισφαίριο.

Στα εβδομαδιαία αμερικανικά αποθέματα με τα οποία ξεκινήσαμε το άρθρο, τώρα, εντυπωσιακή και πάντως, σημαντικά μεγαλύτερη από τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών ενέργειας, ήταν η αύξηση σε ό,τι αφορά το αργό, ενώ στον αντίποδα, μείωση η οποία μάλιστα υπερέβη το consensus της αγοράς, σημειώθηκε στα αποθέματα της βενζίνης και των διυλισμένων προϊόντων -κατηγορία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, για την εβδομάδα που τελείωσε στις 3 Μαρτίου, τα αποθέματα του αργού αυξήθηκαν κατά 6.763 εκ. βαρέλια (1,6 εκ. περίμεναν οι αναλυτές), της βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,1 εκατομμύριο βαρέλια (η πρόβλεψη έκανε λόγο για -250 χιλιάδες), ενώ των προϊόντων διύλισης υποχώρησαν κατά 2,66 εκ. βαρέλια έναντι 1,55 εκ. που περίμενε κατά μέσο όρο η αγορά.

Έτσι, το συμβόλαιο του αργού (WTI Crude, Light Sweet), παράδοσης Απριλίου, έκλεισε το floor trading στα 60,02 δολάρια το βαρέλι, με σοβαρές απώλειες της τάξεως του -2,50% και ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 59,25 δολάρια(!).

Στα προϊόντα του πετρελαίου εξάλλου, το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου στη βενζίνη έκλεισε στα 165,02 cents/γαλόνι (+1,03%) και το αντίστοιχο συμβόλαιο πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 169,41 cents/γαλόνι (-1,63%).

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων τέλος, το συμβόλαιο στο ασήμι λήξεως Μαϊου υπέστη πιέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ευρισκόμενο αργά το βράδυ στα 9,85 δολάρια ανά ουγκιά (-2,6%), έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 9,668 δολάρια.

Ρευστοποιήσεις long θέσεων και στο χρυσό, με το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου να βρίσκεται την ίδια ώρα στα 543,4 δολάρια ανά ουγκιά, μειωμένο σε ποσοστό –2% από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ στα 281,45 δολ./ουγκιά έκλεισε το συμβόλαιο λήξεως Ιουνίου στο παλλάδιο, υποχωρώντας κατά 11,3 δολάρια.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v