Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ”κόκκινο” όλο το ενεργειακό μπλοκ

Στο ”κόκκινο” βρέθηκε το ενεργειακό μπλοκ με κυρίαρχη είδηση της ημέρας τα στρατηγικά εβδομαδιαία αποθέματα. Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε 0,91% στα 61,77 δολ./βαρέλι. Η υποχώρηση όλου του μπλοκ, αποδίδεται στη μείωση των εισαγωγών στις ΗΠΑ κατά 6,1%, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Στο ”κόκκινο” διαπραγματευόταν λίγη ώρα πριν το κλείσιμο του floor trading στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης το σύνολο του ενεργειακού complex, με τις πιέσεις εκ μέρους των πωλητών να εντείνονται μάλιστα κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Κυρίαρχη είδηση της ημέρας δεν ήταν άλλη από την τακτική εβδομαδιαία ανακοίνωση των αποθεμάτων πετρελαίου από το US Department of Energy.

Για την εβδομάδα που τελείωσε στις 17 Μαρτίου, λοιπόν, τα αποθέματα του αργού μειώθηκαν κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια έναντι εκ διαμέτρου αντίθετων εκτιμήσεων (consensus) για νέα, συνεχόμενη άνοδο κατά 2,75 εκατομμύρια.

Σημαντική ήταν η μείωση για τα αποθέματα της βενζίνης, με τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας να διαμορφώνονται στα -2,3 εκ. βαρέλια και τους αναλυτές της αγοράς ενέργειας να ”βλέπουν” πριν την εν λόγω ανακοίνωση μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Ενώ για τα διυλισμένα προϊόντα -κατηγορία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το πετρέλαιο θέρμανσης- τα αποθέματα διαμορφώθηκαν την εβδομάδα που τελείωσε στις 17 Μαρτίου κατά 870 χιλιάδες βαρέλια χαμηλότερα, τη στιγμή που η αγορά ανέμενε κατά μέσο όρο μεγαλύτερη μείωση, κατά 2,1 εκατομμύρια.

Τέλος, ο δείκτης παραγωγικής δυναμικότητας των διυλιστηρίων αυξήθηκε σε ποσοστό 1,04%, έναντι μισής ποσοστιαίας μονάδος θετικής μεταβολής που περίμεναν οι αναλυτές.

Επιστρέφοντας στο ”hot” ταμπλό του Nymex τώρα, τα συμβόλαια του αργού (WTI Crude, Light Sweet), παράδοσης Μαίου, έκλεισαν στα 61,77 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες της τάξεως του -0,91%, ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 61,61 δολάρια και υψηλό στα 62,85 δολάρια.

Στα προϊόντα του πετρελαίου εξάλλου, το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου στη βενζίνη έκλεισε στα 173,90 cents/γαλόνι υποχωρώντας 10 cents, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώθηκε τελικά στα 174,51 cents/γαλόνι ”γράφοντας” ποσοστιαία πτώση της τάξεως του -1,53%.

Η υποχώρηση όλου του μπλοκ της ενέργειας, παρά τα προαναφερθέντα στοιχεία, αποδίδεται στη μείωση των εισαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 6,1%, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Στα πολύτιμα μέταλλα, εντός του χθεσινού εύρους τιμών κινήθηκαν τα συμβόλαια του χρυσού, με το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου να βρίσκεται αργά το βράδυ στα 551 δολάρια ανά ουγκιά, μειωμένο σε ποσοστό -0,4% από το χθεσινό κλείσιμο.

Σε πλήρη αρμονία με το χρυσό κινήθηκε και ο άργυρος, με το συμβόλαιο λήξεως Μαίου να διαμορφώνεται την ίδια ώρα στα 10,5 δολάρια ανά ουγκιά, ”χάνοντας” ποσοστό -0,5%.

Τέλος, θετικά διαφοροποιήθηκε το παλλάδιο, με το συμβόλαιο του Ιουνίου να κλείνει στα 325,95 δολ., κερδίζοντας το... διόλου ευκαταφρόνητο +2,5%.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v