Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς τα 58 δολ. υποχώρησε το πετρέλαιο

Απώλειες που άγγιξαν το 10% σημείωσε η τιμή του φυσικού αερίου, αποτελώντας τον ”οδηγό” για τη διαμόρφωση της τιμής των υπολοίπων συμβολαίων ενεργειακών προϊόντων. Στα 58,28 δολ./βαρέλι διαμορφώθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, υποχωρώντας κατά 0,48%.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Με την ανακοίνωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε η εβδομάδα από πλευράς ανακοινώσεων όσον αφορά το ενεργειακό μπλοκ. Το Department of Energy ανακοίνωσε ότι για την εβδομάδα που τελείωσε την 16η Δεκεμβρίου τα αποθέματα φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 162 Bcf ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν μεγαλύτερη μείωση στα 169 Bcf.

Μεγάλη ήταν η υποχώρηση των τιμών στα συμβόλαια πάνω στο φυσικό αέριο, καθιστώντας σαφές στους κύκλους των επενδυτών ότι η προηγούμενη άνοδος των τιμών προεξοφλούσε δυσμενέστερα σενάρια, με την ένταση των πιέσεων να κλιμακώνεται προς το τέλος της συνεδρίασης.

Η τιμή για το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε στα 12,92 δολάρια/MMBtu, σημειώνοντας απώλειες που άγγιξαν το 10%!

Η εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου, αποτέλεσε τον ”οδηγό” στην διαμόρφωση της τιμής και των υπολοίπων συμβολαίων πάνω στα ενεργειακά προϊόντα, με το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα να αποτελεί η τιμή του αργού (Light Sweet), η οποία αφού αναρριχήθηκε έως το επίπεδο των 59,29 δολαρίων/βαρέλι (συμβόλαιο λήξεως Φεβρουαρίου), στο τέλος της συνεδρίασης υποχώρησε στα 58,28 δολάρια/βαρέλι (ποσοστιαία μεταβολή –0,48%), ενώ η χαμηλότερη τιμή για την ημέρα ”χτυπήθηκε” είκοσι λεπτά πριν το τέλος της συνεδρίασης στα 57,72 δολάρια/βαρέλι.

Ανέκαμψαν οι τιμές στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων μετά την έντονη υποχώρηση των τελευταίων ημερών, κρατώντας έτσι αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Η τιμή για το συμβόλαιο του ”πρώτου” μήνα (Φεβρουάριος) πάνω στο χρυσό διαμορφώνεται στα 506,20 δολάρια/ουγκιά, σημειώνοντας κέρδη 2,20%, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και για το ασήμι, το συμβόλαιο του οποίου ενισχύεται κατά 1,80% στα 8,58 δολάρια/ουγκιά (22:00 ώρα Ελλάδος).

”Ηπιότερα” τα κέρδη για το παλλάδιο το οποίο με την λήξη της συνεδρίασης (20:00 ώρα Ελλάδος) άγγιξε τα 251,10 δολάρια/ουγκιά (συμβόλαιο λήξεως Μαρτίου), με τις τιμές όμως να ενισχύονται κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης αγγίζοντας τα 256,00 δολάρια/ουγκιά.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v