Πτώση πετρελαίου μετά τη νίκη του Chavez

Ελαφρά υποχώρηση εμφανίζουν τα συμβόλαια του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά την επικράτηση του προέδρου της Βενεζουέλας στο δημοψήφισμα που απειλούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του και σε πιθανή διαταραχή της προσφοράς πετρελαίου.

Ελαφρά υποχώρηση εμφανίζουν τα συμβόλαια του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά την επικράτηση του προέδρου της Βενεζουέλας Hugo Chavez στο δημοψήφισμα που απειλούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του.

Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του αργού πετρελαίου υποχωρεί 38 σεντς στα 46,20 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας φτάσει νωρίτερα μέχρι το ρεκόρ των 46,90 δολ. ανά βαρέλι στις μετασυνεδριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Nymex.

Στο Λονδίνο το Brent κινείται με απώλειες 45 σεντς στα 43,43 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι παράγοντες των αγορών εξέφραζαν την ανησυχία ότι εάν ο Chavez ηττηθεί, θα υπήρχε κίνδυνος να εκδηλωθούν παροδικές διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγέας στις ΗΠΑ, καθώς η μεταβίβαση της εξουσίας δεν προβλέπεται ομαλή.

Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας βυθίστηκε πέρυσι, όταν οι αντίπαλοι του Chavez οργάνωσαν πολυήμερη απεργία με στόχο την απομάκρυνση του προέδρου.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκαν περίπου κατά 36% από την ημέρα που κηρύχθηκε η απεργία, στις 2/12/02, μέχρι τις 6/3/03, όταν ο Chavez διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις πετρελαϊκές υποχρεώσεις της.

Η κρατική πετρελαϊκή επιχείρηση της Βενεζουέλας εφήρμοζε αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα διυλιστήρια και τα δεξαμενόπλοιά της από χθες που ξεκίνησε το δημοψήφισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v