Προς τα 45 δολ. το πετρέλαιο στο Nymex

Σε νέο ρεκόρ, στα 44,77 δολάρια, εκτινάσσονται οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, οδεύοντας προς την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου, καθώς γίνεται πλέον ορατός ο κίνδυνος σύντομα να μην επαρκεί η διεθνής προσφορά για να καλύψει την ζήτηση.

Σε νέο ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, οδεύοντας προς την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου, καθώς γίνεται πλέον ορατός ο κίνδυνος σύντομα να μην επαρκεί η διεθνής προσφορά για να καλύψει την ζήτηση.

Το Ιράκ και η Ρωσία, όπου η απαίτηση της ρωσικής κυβέρνησης από την Yukos να πληρώσει φόρους 3,4 δισ. δολ. ισοδυναμεί με ώθηση στην χρεοκοπία, αποτελούν πολύ πιθανά σημεία απώλειας της προσφοράς πετρελαίου.

Η ρωσική κυβέρνηση επέτρεψε για μια ημέρα στον πετρελαϊκή κολοσσό να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τους λογαριασμούς της για τα λειτουργικά της έξοδα, συμβάλλοντας στην παροδική εκτόνωση των ανοδικών πιέσεων στο πετρέλαιο. Στη συνέχεια ωστόσο το ρωσικό υπ. Δικαιοσύνης ήρε την απόφαση, επαναφέροντας τον κίνδυνο κατάρρευσης της Yukos, της οποίας η παραγωγή ισοδυναμεί με εκείνην την Λιβύης.

Η νέα δολιοφθορά σε αγωγούς του Ιράκ που ανακοινώθηκε το πρωί συνέβαλε στην ανάκτηση των ανοδικών τάσεων.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν εκτιναχθεί 37% μέχρι στιγμής στο έτος, καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί του OPEC εμφανίζονται αδύναμοι να καλύψουν τις ελλείψεις που δημιουργούν στην προσφορά οι παραπάνω και άλλοι παράγοντες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Barclays Capital δήλωσε χθες ότι θεωρεί πολύ πιθανό το αργό στη Νέα Υόρκη να φτάσει στα 50 δολάρια.

Το συμβόλαια Σεπτεμβρίου του Brent στο Λονδίνο εκτινάχθηκαν χθες 38 σεντς επιπλέον μέχρι τα 41,50 δολάρια το βαρέλι χθες και άνοιξαν το πρωί στα 41,25 δολάρια. Στο Nymex, το ελαφρύ αργό εκτινάσσεται στα 44,77 δολάρια.

Οι αναλυτές της Barclays Capital Paul Horsnell και Kevin Norrish αναφέρουν ότι οι τιμές στις ΗΠΑ ενδέχεται να φτάσουν στα 50 δολάρια τους ερχόμενους μήνες και αύξησαν τις εκτιμήσεις τους για μέσο όρο τιμών κατά το δ’ τρίμηνο του έτους στα 44,60 δολάρια από 40,40 δολάρια στην προηγούμενη εκτίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v