Παροδική η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου

Μολονότι μια σειρά κρίσιμοι παράγοντες ρίχνουν το βάρος τους στην προσπάθεια περιστολής της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, οι τιμές του προϊόντος κινούνται και πάλι υψηλότερα, αυξάνοντας τους φόβους για ουσιαστικές ελλείψεις στην τροφοδοσία της διεθνούς αγοράς.

Παροδική αποδείχθηκε η πτώση τιμών του πετρελαίου χθες και τα συμβόλαια του προϊόντος αναλαμβάνουν και πάλι την ανιούσα, παρά τις προσπάθειες των παραγωγών να διαθέσουν περισσότερο ”μαύρο χρυσό” στην αγορά για να διασκεδάσουν τους φόβους για επικείμενες σοβαρές ελλείψεις.

Χθες, οι τιμές υποχώρησαν ελαφρώς από τα επίπεδα-ρεκόρ, όταν ανακοινώθηκαν μια σειρά εξελίξεις που άσκησαν –βραχύβιες τελικώς- πιέσεις.

Τα αμερικανικά αποθέματα ανακοινώθηκε χθες ότι αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ παράλληλα ο OPEC δεσμεύθηκε να διαθέσει πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα ως και 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να πέσουν οι τιμές.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας επέτρεψε στη Yukos να χρησιμοποιήσει κεφάλαια για να συνεχίσει να λειτουργεί, διασκεδάζοντας τους φόβους περιστολής της προσφοράς του πετρελαϊκού κολοσσού, η οποία αντιστοιχεί στην παραγωγή της Λιβύης.

Το βάρος της στην προσπάθεια περιστολής της ανόδου τιμών έριξε και η κορυφαία παραγωγός Σαουδική Αραβία, ανακοινώνοντας ότι ξεκίνησε τρεις μήνες νωρίτερα από το πρόγραμμα την παραγωγή σε δύο νέες πετρελαιοπηγές.

Παρά τις συνδυασμένες προσπάθειες, τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου του Brent στο Λονδίνο κινούνται το πρωί με κέρδη 50 σεντς ή 1,3% στα 40,20 δολάρια. Στη Νέα Υόρκη το αντίστοιχο συμβόλαιο ενισχύεται 38 σεντς στα 43,21 δολάρια ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v