Παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο ”μαύρος χρυσός”

Η παραγωγή στα όρια των δυνατοτήτων των πετρελαϊκών εταιριών και η αβεβαιότητα των επενδυτών για τη διατήρηση της απρόσκοπτης προσφοράς πετρελαίου, συνθέτουν το σκηνικό στην ενεργειακή αγορά, με τον ”μαύρο χρυσό” να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και να ενισχύεται.

Η παραγωγή στα όρια των δυνατοτήτων των πετρελαϊκών εταιριών και η αβεβαιότητα των επενδυτών για τη διατήρηση της απρόσκοπτης προσφοράς πετρελαίου συνθέτουν το σκηνικό στην ενεργειακή αγορά, με τον ”μαύρο χρυσό” να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και να ενισχύεται.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures)του πετρελαίου για τον Σεπτέμβριο, στις ευρωπαϊκές αγορές, διαμορφώνονται στα 38,38 δολάρια το βαρέλι, 11 σεντς υψηλότερα από τα επίπεδα της Παρασκευής.

Η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται λόγω ανησυχιών για τη μοίρα του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, ενώ στους φόβους για μειωμένη προσφορά συμβάλλει και η φωτιά που ξέσπασε στο Miro, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Γερμανίας.

Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα futures καταδεικνύουν τις εκτιμήσεις των traders για τα επίπεδα τιμών του πετρελαίου, σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Οι τιμές στα συμβόλαια παράδοσης σε χρονικό ορίζοντα 25μήνου, διαμορφώνονται περίπου στα 35 δολάρια το βαρέλι, έναντι μακροπρόθεσμης τιμής που έθεταν οι αναλυτές, στα 25 δολ. το βαρέλι, προ ενός έτους.

Οι προσδοκίες για διατήρηση των υψηλότερων πετρελαϊκών τιμών εντείνουν τις πληθωριστικές ανησυχίες στις ΗΠΑ, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Alan Greenspan είχε δηλώσει πως οι αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων αποτελούν παροδικό φαινόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v