Προσοχή στο πετρέλαιο!

O Philip Coggan εξετάζει τα σενάρια περί της διαμόρφωσης της τιμής του πετρελαίου, σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο και εκτιμά πως ίσως το ”τρομοκρατικό premium”¨συνεχίσει να ταλανίζει τις αγορές.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων

Το πετρέλαιο έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου μέσα στην εβδομάδα, καθώς η μεταβίβαση της εξουσίας στην προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ, ενίσχυσε τις ελπίδες για μελλοντική σταθεροποίηση της προσφοράς του εμπορεύματος στη Μέση Ανατολή. Μια μερίδα του ”τρομοκρατικού premium” φαίνεται πως έχει ”στραγγίξει” από την τιμή, η οποία έχει μειωθεί κατά περισσότερα από 5 δολ. το βαρέλι, από τα πρόσφατα ανώτατα σημεία.

Ωστόσο, η Susan Payne, διευθύνων σύμβουλος της Emergent Asset Management, μιας εταιρίας κεφαλαίων hedging, εκτιμά πως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ανοδικής, παρά καθοδικής κίνησης στην τιμή του πετρελαίου. ”Φαίνεται σαν μια μεγάλη διόρθωση σε μια αγορά ταύρων”, αναφέρει.

Πρώτον, όπως εξηγεί, η έλλειψη νέων πηγών άντλησης πετρελαίου περιορίζει την προσφορά, μακροπρόθεσμα. Επίσης, τα μέλη του OPEC δεν έχουν την προθυμία ή τη δυνατότητα, να ενισχύσουν την προσφορά –ακόμη και οι μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές του κόσμου, αυτές της Σαουδικής Αραβίας, ”στραγγίζουν”.

Δεύτερον, αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση και μεσοπρόθεσμα, η Ασία θα αποτελέσει τεράστια πηγή αγοραστικών πιέσεων. Τρίτον, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει ασταθής και οποιοδήποτε γεγονός, όπως για παράδειγμα, επιπλέον διαταραχές στη Σαουδική Αραβία, είναι πιθανό να στείλει ταχύτατα το πετρέλαιο, πίσω στα 42 δολ. το βαρέλι. Το ”τρομοκρατικό premium” θα συνεχίσει να μας κάνει παρέα για λίγο ακόμη και το επίπεδο των 35-36 δολ. το βαρέλι, πιθανότατα θα είναι το κατώτατο σημείο διαμόρφωσης της τιμής του εμπορεύματος.

Εάν έχει δίκιο, οι χρηματαγορές ίσως χρειαστεί να επιστρέψουν σε κάποια από τα βασικά αξιώματα. Οι μετοχικές τιμές πολλών από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες φαίνονται να αποτυπώνουν την άποψη, πως ο ”μαύρος χρυσός” θα υποχωρήσει γρήγορα κάτω από τα 30 δολ. το βαρέλι. Οι ”προσωρινές” πληθωριστικές πιέσεις στις οποίες έχει αναφερθεί επανειλημμένως η Federal Reserve ενδέχεται να αποδειχθεί, πως δεν είναι και τόσο προσωρινές.

Αν και οι τιμές του πετρελαίου είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του ’70 σε πραγματικές τιμές, δεν είναι δύσκολο να τις φανταστούμε να επιστρέφουν σε τέτοια επίπεδα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, εάν καταρρεύσει το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό θα αποτελέσει ένα πραγματικό ”πετρελαϊκό σοκ” για την παγκόσμια οικονομία.

Επίσης, δεν είναι δύσκολο να δούμε τα αποτελέσματα του επόμενου χρηματιστηριακού αμόκ, σε μια τιμή πετρελαίου άνω των 40 δολ. το βαρέλι. Σε τέτοια επίπεδα, τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι καταναλωτές, ενδέχεται να αρχίσουν να ενδιαφέρονται για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Οι ανεμόμυλοι, οι ηλιακές κυψέλες υδρογόνου, ακόμη και η πυρηνική ενέργεια –όλες θα προσελκύσουν το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον. Ακριβώς όπως συνέβη και με τη ”φούσκα” των dotcoms, η επόμενη τρέλα μπορεί να πυροδοτηθεί από ”καυτό αέρα”.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v