Yukos: Ιστορία απελπισίας για μετόχους - πιστωτές

Χωρίς αμφιβολία, ο Vladimir Putin ελπίζει πως η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα περιορίσουν τη ζημιά που προκαλείται από τη δικαστική δίωξη εναντίον της Yukos.H εγχώρια δημοτικότητα και ο κρατικός έλεγχος περιουσιακών στοιχείων είναι γι’ αυτόν μεγαλύτερος στόχος.

του Brian Groom

Χωρίς αμφιβολία, ο Vladimir Putin ελπίζει πως η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα περιορίσουν τη ζημιά που προκαλείται από τη δικαστική δίωξη εναντίον της Yukos. H εγχώρια δημοτικότητα και ο κρατικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων είναι γι’ αυτόν μεγαλύτερος στόχος.

Θα υπάρξει, ωστόσο, κάποιο τίμημα, σε μορφή μείωσης των επενδύσεων και των κεφαλαιακών ροών, εάν η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα συμπεράνει πως η Ρωσία είναι ιδιότροπο περιβάλλον. Αυτό δεν θα εξυπηρετήσει τις ελπίδες του Προέδρου για διπλασιασμό του εθνικού εισοδήματος ή την ευημερία του μέσου Ρώσου πολίτη.

Οι μέτοχοι και οι πιστωτές φαίνονται τρομαγμένοι από τα γεγονότα. Οι επενδυτές δεν προχωρούν σε μηνύσεις και οι τράπεζες σε ανάκληση των δανείων, ελπίζοντας πως, με κάποιο τρόπο, δεν θα συμβεί το χειρότερο.

Ωστόσο, η αισιοδοξία εξασθενεί μέρα με τη μέρα. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που η Yugansk, η βασική θυγατρική της Yukos στην παραγωγή πετρελαίου που κατάσχεται από τις δικαστικές αρχές, πουληθεί στα 12-40 δισ. δολ., στα οποία την αξιολογούν οι αναλυτές, μέχρι 10 δισ. δολ. θα μπορούσαν να οδεύσουν στην αποπληρωμή φόρων. Η Yukos αναφέρει πως ενδέχεται να ξεμείνει από ρευστό στα μέσα Αυγούστου, να οδηγηθεί σε χρεοκοπία και να μην εκπληρώσει τα συμβόλαια εξαγωγών.

Η Yukos ενδέχεται να επιδιώξει τη χρεοκοπία, ώστε να εξασφαλίσει κάποιο χρονικό διάστημα μηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ιδιώτες πιστωτές δεν θα μπορούν να προβούν σε κατασχέσεις. Μπορεί να διστάσει να προχωρήσει σε τέτοια λύση ενώ εκκρεμεί η έφεση που θα εκδικασθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, αλλά ίσως οδηγηθεί σε κινήσεις απελπισίας.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v