Lex: Εμπορεύματα

Πριν από δυο μήνες οι ιθύνοντες της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής χαιρέτιζαν την επιβράδυνση στις τιμές των εμπορευμάτων. Ωστόσο τώρα, το τέρας του πληθωρισμού σέρνεται ξανά, πίσω στο προσκήνιο. Η πρόσφατη ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών έχει ήδη τραβήξει την προσοχή.

Πριν από δυο μήνες οι ιθύνοντες της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής χαιρέτιζαν την επιβράδυνση στις τιμές των εμπορευμάτων. Ωστόσο τώρα, το τέρας του πληθωρισμού σέρνεται ξανά, πίσω στο προσκήνιο. Η πρόσφατη ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών έχει ήδη τραβήξει την προσοχή.

Ωστόσο, μακριά από το προσκήνιο, ο δείκτης των βασικών μετάλλων έφθασε σιγα-σιγά σε ανώτατο σημείο 15 ετών, μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Όντως, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση του φθηνού χάλυβα, όλα τα βασικά συνθετικά της βιομηχανικής παραγωγής, όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο και το νικέλιο, έχουν ανακάμψει εντυπωσιακά από τα χαμηλά επίπεδα της άνοιξης. Την Πέμπτη, η πλατίνα ”χτύπησε” υψηλό έξι εβδομάδων.

Μπορεί να συνεχιστεί η τάση; Το καλοκαίρι, παραδοσιακά, αποτελεί περίοδο ελάχιστων συναλλαγών σε εμπορεύματα, δίνοντας στην αγορά μια εικόνα ύφεσης. Ωστόσο, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα θεμελιώδη δεδομένα δείχνουν να υποστηρίζουν μια ανοδική τάση. Αν και οι επενδυτές έπαθαν σύγκρυο με τον κίνδυνο της κινέζικης υπερβολικής ζήτησης την άνοιξη, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σχετικά ήπια.

Εκτός Κίνας, η ζήτηση για εμπορεύματα παραμένει σταθερή, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επέκτασης της βιομηχανικής παραγωγής σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πιο σημαντικό όλων, όμως, είναι ότι οι τομείς του ψευδαργύρου, του χαλκού και της πλατίνας χαρακτηρίζονται από περιορισμούς στην προσφορά ενώ τα αποθέματα επεξεργασμένων μετάλλων παραμένουν χαμηλά. Αυτό ενδέχεται να υποστηρίξει τις τιμές για λίγο, ακόμη και αν επιβραδυνθεί ξαφνικά η παγκόσμια ανάπτυξη.

Ωστόσο, αυτό που θα καθορίσει ουσιαστικά, το κατά πόσο το δεύτερο ανώτατο σημείο των εμπορευμάτων θα είναι τόσο υψηλό όσο το πρώτο, δεν είναι τόσο τα θεμελιώδη, όσο τα hedge funds. Αυτά τα κεφάλαια όρμησαν στον κλάδο πέρυσι, ενισχύοντας δραματικά την ανοδική τροχιά. Έκτοτε, πολλά ρευστοποίησαν ήσυχα τις θέσεις τους. Κάποια hedge funds αναφέρεται πως επιστρέφουν. Οι περισσότεροι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, ωστόσο, παραμένουν στο περιθώριο, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο της παγκόσμιας οικονομίας –και υπεράνω όλων, η ταχύτητα στο ”σφίξιμο” της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής.

Εάν τα αμερικανικά επιτόκια αυξηθούν γρήγορα και ενισχυθεί το δολάριο, τα κεφάλαια μπορεί να συνεχίσουν να κάθονται. Όμως, εάν οι κεφαλαιαγορές παραμείνουν σιωπηλές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψουν στο παιχνίδι των εμπορευμάτων. Οι βιομηχανικοί καταναλωτές που χρειάζονται αποθέματα εμπορευμάτων εφέτος το χειμώνα, ίσως ενεργήσουν με σοφία, αν ”κλειδώσουν” τιμές νωρίτερα.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v