Οι δαπάνες περιορίζουν τα κέρδη των πετρελαϊκών

Ενώ οι πετρελαϊκές εταιρίες καλωσορίζουν τις προβλέψεις που θέλουν τις τιμές του πετρελαίου να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, κανείς δεν διασφαλίζει την ανάλογη αναβάθμιση των κερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων. Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs κάνουν λόγο για τεράστιες κεφαλαιακές δαπάνες, λόγω ανεπάρκειας επενδύσεων.

του Kevin Morrison

Ενώ οι πετρελαϊκές εταιρίες καλωσορίζουν τις προβλέψεις που θέλουν τις τιμές του πετρελαίου να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, κανείς δεν διασφαλίζει την ανάλογη αναβάθμιση των κερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων.

Ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές είναι ο φόβος πως η παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία βρίσκεται στα όρια των δυνατοτήτων παραγωγής. Οι πιέσεις σημειώνονται σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα – από την εξόρυξη έως τη μεταφορά και τη διύλιση.

Ο Jeffrey Currie, επικεφαλής του τμήματος ερευνών παγκόσμιων επενδύσεων της Goldman Sachs, αναφέρει πως οι ανησυχίες για τις περιορισμένες δυνατότητες έπονται δύο δεκαετιών ελάχιστων επενδύσεων στον κλάδο, κυρίως λόγω του γεγονότος πως παρείχε χαμηλές αποδόσεις.

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει σε πρόσφατη έρευνα πως η πετρελαϊκή βιομηχανία δαπάνησε 113 δισ. δολ. πέρυσι σε έργα που σχετίζονται με την πετρελαϊκή παραγωγή, μόλις τα μισά έναντι των 200 δισ. δολ. ετησίως που εκτιμά πως θα πρέπει να δαπανηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι δυτικές πετρελαϊκές εταιρίες που χρειάζονται μεγαλύτερους προϋπολογισμούς. Η περισσότερη από τη μισή παγκόσμια παραγωγή ελέγχεται από τον OPEC και τη Ρωσία, όπου η παρουσία των δυτικών εταιριών είναι αμελητέα.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως ο OPEC δεν έχει ενισχύσει τις δυνατότητες παραγωγής από τη δεκαετία του ’70, ενώ ο διπλασιασμός της παραγωγής της Ρωσίας τα τελευταία πέντε χρόνια αφορά κυρίως την επαναλειτουργία μονάδων που είχαν δημιουργηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

”Για τις μεγάλες εταιρίες, η αύξηση των επενδύσεων σε έργα επόμενης γενιάς, η υψηλότερη φορολόγηση της παραγωγής και η ανάγκη υποδομών έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις των ενεργειακών εταιριών” αναφέρει η επενδυτική τράπεζα.

Προσθέτει πως τα κέρδη που παράχθηκαν από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες το 2003, με το πετρέλαιο στα 30 δολ. το βαρέλι, είναι τα ίδια με αυτά που παράχθηκαν το 1996, με τον ”μαύρο χρυσό” στα 22 δολάρια.

Παρά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ο συνολικός αριθμός γεωτρύπανων σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε 3.000, μειωμένος κατά το ήμισυ έναντι του 1981.

Οι ενεργειακοί αναλυτές εκτιμούν πως ο προϋπολογισμός των κεφαλαιακών δαπανών των 20 κορυφαίων πετρελαϊκών εταιριών θα ανέλθει σε περίπου 100 δισ. δολ. εφέτος, έναντι 71 δισ. δολ. το 2000. Ωστόσο, ο Peter Nicol, ενεργειακός αναλυτής της ABN Amro, αναφέρει πως το επίπεδο των κεφαλαιακών δαπανών θα ποικίλλει από εταιρία σε εταιρία. Η Royal Dutch/Shell Group θα ενισχύσει τις δαπάνες της, καθώς έχει προβεί σε λιγότερες δαπάνες από τις ανταγωνίστριές της κατά την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Nicol, οι επιπλέον δαπάνες στη διύλιση κατά πάσα πιθανότητα θα αναλωθούν σε προσθήκες στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, καθώς τα περιθώρια δεν έχουν μείνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα για επαρκές χρονικό διάστημα, ώστε να ενθαρρυνθούν οι εταιρίες να προχωρήσουν σε νέες εγκαταστάσεις.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v