Η Ρωσία πωλεί το υπόλοιπο μερίδιο στη Lukoil

Η ρωσική κυβέρνηση θα πωλήσει το υπόλοιπο μερίδιό της (7,59%) στη Lukoil προς τουλάχιστον 1,26 δισ. δολ., σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην αγορά. Επικρατέστερος αγοραστής η αμερικανική ConocoPhillips.

Η Ρωσία πωλεί το υπόλοιπο μερίδιο στη Lukoil
Η Ρωσία θα πωλήσει το εναπομένον μερίδιό της 7,59% στη Lukoil προς τουλάχιστον 1,26 δισ. δολ., δηλαδή 28% χαμηλότερα από την αξία της μετοχής του πετρελαϊκού κολοσσού στην αγορά.

Η υπηρεσία διαχείρισης κρατικής περιουσίας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει με δημοπρασία 64.638.729 μετοχές της Lukoil ίσως και στις αρχές του επόμενου μήνα, προς 36,76 δισ. ρούβλια (1,26 δισ. δολ.) ελάχιστη τιμή. Σε αυτή την ελάχιστη τιμή, η μετοχή της πετρελαϊκής εταιρίας αποτιμάται στα 19,5 δολάρια, έναντι των 27 δολαρίων όπου έκλεισε ο τίτλος την Τρίτη.

Από τους πιθανούς αγοραστές του μεριδίου, επικρατέστερη θεωρείται η αμερικανική πετρελαϊκή ConocoPhillips, της οποίας ο πρόεδρος James Mulva συναντήθηκε πριν από δύο εβδομάδες με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin και τον πρόεδρο της Lukoil, Vagit Alekperov.

Η ConocoPhillips έχει ήδη αρκετές συνεργασίες με τη Lukoil, που είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές της Ρωσίας βάσει παραγωγής, αλλά και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο βάσει πετρελαϊκών αποθεμάτων, μετά την αμερικανική ExxonMobil.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η πώληση του κρατικού μεριδίου στη Lukoil ίσως βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη ρωσική αγορά. Ο δείκτης RTS του Χρηματιστηρίου της Μόσχας έχει υποχωρήσει 30% σε τέσσερις μήνες, υπό την πίεση της δεικτοβαρούς μετοχής της Yukos, προκαλώντας ανησυχίες για κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομία.

Η Yukos, που έχει χάσει τα τρία τέταρτα της αξίας της στην αγορά, προειδοποίησε ότι η απαίτηση των φορολογικών αρχών να πληρώσει 7 δισ. δολ. σε αναδρομικούς φόρους θα την οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Τα προβλήματα της πετρελαϊκής εταιρίας, καθώς και η φυλάκιση του ιδρυτή της, Mikhail Khodorkovsky, θεωρείται ότι αποτελούν παρέμβαση του Κρεμλίνου στις πολιτικές φιλοδοξίες του Khodorkovsky.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v