Η βία στο Ιράκ ωθεί στα 45 δολ. το πετρέλαιο

Σε νέο ρεκόρ, ένα σεντ χαμηλότερα από τα 45 δολάρια ανά βαρέλι, έφτασαν οι τιμές του πετρελαίου στην αμερικανική αγορά, καθώς οι εκρήξεις βίας στο Ιράκ παρακωλύουν την παραγωγή και τις εξαγωγές της χώρας. Αναμένεται εκτόνωση των ανοδικών τάσεων στα τρέχοντα επίπεδα.

Σε νέο ρεκόρ, ένα σεντ χαμηλότερα από τα 45 δολάρια ανά βαρέλι, έφτασαν οι τιμές του πετρελαίου στην αμερικανική αγορά, καθώς οι εκρήξεις βίας στο Ιράκ παρακωλύουν την παραγωγή και τις εξαγωγές της χώρας, διογκώνοντας τους φόβους για επικείμενη ανεπάρκεια στην προσφορά του ”μαύρου χρυσού”.

Η αμερικανική ποικιλία εκτινάχθηκε μέχρι τα 44,99 δολ. ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 1983 που δημιουργήθηκε η αγορά των συμβολαίων του προϊόντος στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Νέας Υόρκης.

Στις πρωινές ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη το συμβόλαιο κινείται στα 44,80 δολάρια, ενώ στο Λονδίνο το Brent υποχωρεί 15 σεντς στα 41,41 δολ. έναντι του ρεκόρ 41,7 δολαρίων της Δευτέρας.

Πρόκειται για την όγδοη συνεδρίαση κατά την οποία το πετρέλαιο αναρριχάται σε νέο ρεκόρ και αρκετοί παρατηρητές πιστεύουν ότι οι τιμές φτάνουν σε επίπεδα που πιθανόν να προσελκύσουν κερδοσκοπικές πωλήσεις.

Η αγορά είναι εξουθενωμένη. Περιμένω υποχώρηση τιμών, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κρατήσει η ιρακινή ανάσχεση εξαγωγών. Εάν το ζήτημα επιλυθεί σύντομα, θα δούμε εύκολα μια υποχώρηση της τάξης του 1 δολαρίου,” αναφέρει χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters ο υπεύθυνος πετρελαϊκών επιχειρήσεων της Mitsubishi Corp.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v