Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ράλι" 6,2% για το πετρέλαιο στα $42,44

Ιδιαίτερα θετική ήταν η εικόνα της Τετάρτης στο petroleum complex, με τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα ενέργειας να διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στο ράλι του αργού πετρελαίου και των προϊόντων του.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της MPB

Ιδιαίτερα θετική ήταν η εικόνα της Τετάρτης
στο petroleum complex, με τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα ενέργειας να διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στο ράλι του αργού πετρελαίου και των προϊόντων του, στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών (US DoE) εμφάνισαν μικρή μόνον αύξηση σε ότι αφορά το αργό, κατά 717 χιλιάδες βαρέλια, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1.25 εκατομμύρια βαρέλια, ωστόσο η μεγάλη έκπληξη υπό την έννοια της σημαντικής διαφοροποίησης του πραγματικού από το αναμενόμενο ήρθε στα products:

Τα αποθέματα της βενζίνης εμφάνισαν σημαντική, απροσδόκητη, μείωση κατά 3.32 εκ. βαρέλια, με την αγορά να τα περιμένει αμετάβλητα, ενώ στον αντίποδα, αυτά των διυλισμένων προϊόντων (συμπεριλαμβανόμενου του πετρελαίου θέρμανσης) αυξήθηκαν κατά 882 χιλιάδες βαρέλια, κόντρα στις μέσες προβλέψεις των διεθνών αναλυτών ενέργειας που έκαναν λόγο για -1.2 εκ. Εξάλλου, η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων μειώθηκε κατά 0.89%.

Στην εκπνοή της συνεδρίασης στο Nymex, το light crude oil (συμβόλαιο Απριλίου) διαπραγματευόταν στα $42.44 το βαρέλι με εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 6.2% και υψηλό στα $42.78, ενώ στα προϊόντα, η τιμή της βενζίνης (RBOB Gasoline, σειρά Μαρτίου) διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα $116.50 cents το γαλόνι (+7.5%) και το πετρέλαιο θέρμανσης (heating oil, παράδοση Μαρτίου) στα $123.80 cents το γαλόνι, με ημερήσια κέρδη της τάξεως του 2.5%.

Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, υπήρξε νευρικότητα καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και μάχη μεταξύ αγοραστών-πωλητών πέριξ των ζωνών στήριξης που πρέπει να κρατηθούν προκειμένου να διατηρηθεί η ανοδική τάση.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του χρυσού παράδοσης Απριλίου έκλεισαν στο Comex στα $966.20 ανά ουγκιά, με απώλειες τεσσάρων δολαρίων ανά ουγκιά (-0.4%) , έχοντας καταγράψει ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα $952.2, ενώ τα συμβόλαια του Μαρτίου στο ασήμι διαμορφώθηκαν στα 13.875 $/oz, μειωμένα κατά 0.8%, με χαμηλό ημέρας στα $13.54.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v