Πέρασε τα 400 δολ. ο χρυσός

Το κρίσιμο επίπεδο των 400 δολ. ξεπέρασε ο χρυσός, ”εκμεταλλευόμενος” τη δραματική υποχώρηση του δολαρίου. Μεγάλος κερδισμένος από την εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος παραμένει το ευρώ, καθώς σημειώνει το ένα νέο ιστορικό υψηλό μετά το άλλο.

Πάνω από τα 400 δολ. η ουγκιά εκτινάχθηκε ο χρυσός, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 1996, φτάνοντας στα 400,3 δολ., καθώς ”εκμεταλλεύθηκε” τη δραματική υποχώρηση του δολαρίου έναντι κυρίως του ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, αφού ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια, καθίσταται φθηνότερος λόγω της πτώσης του αμερικανικού νομίσματος. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Ιαπωνία, γι’ αυτό άλλωστε τελευταία παρατηρείται μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από Ιάπωνες θεσμικούς.

Κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων επισημαίνουν πάντως πως αν συνεχιστεί η εξασθένηση του δολαρίου και τις επόμενες εβδομάδες, τότε η τιμή του πολύτιμου μετάλλου μπορεί κάλλιστα να εκτιναχθεί κατά 20-30 δολ. υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι τα 400 δολάρια αποτελούν ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο επίπεδο για την τιμή. Αυτή την ώρα ο χρυσός διαμορφώνεται στα 399,4 δολάρια, υποχωρώντας οριακά κατά 15 σεντς.

Η Τράπεζα της Κίνας άνοιξε σήμερα τις πύλες της και στους Κινέζους ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να προχωρούν και αυτοί σε συναλλαγές στον χρυσό, ακόμη και online… Η κίνηση αυτή πάντως φαίνεται πως έρχεται στο κατάλληλο timing.

Στην αγορά συναλλάγματος, που φαίνεται πλέον πως είναι αυτή που καθοδηγεί όχι μόνο την πορεία του χρυσού και του πετρελαίου αλλά και των χρηματιστηρίων και της αγοράς ομολόγων, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 1,1971.

Στην εκτίναξη του ευρώ σε αυτά τα επίπεδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η υποχώρηση των καθαρών τοποθετήσεων στο αμερικανικό νόμισμα από θεσμικούς κυρίως επενδυτές στα χαμηλότερα επίπεδα των 5 τελευταίων ετών τον Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα 4,19 δισ. δολ. έναντι 49,9 δισ. δολ. τον Αύγουστο. Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών της.

Το δολάριο επίσης υποχώρησε περαιτέρω μετά τις δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ (που διατηρούν ένα ιστορικά υψηλό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα) θα περιορίσουν τις εισαγωγές τους από την Κίνα.

Το μέλος του Δ.Σ. της Fed Reserve κ. Parry δήλωσε χθες ότι η πτώση του δολαρίου δεν προκαλεί ανησυχία σχετικά με τον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι αν σήμερα τα επιτόκια διαμορφώνονταν σε υψηλότερα επίπεδα, τότε θα συνέχιζαν να ”εξυπηρετούν” την αμερικανική οικονομία, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξής της αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Εμμέσως πλην σαφώς πάντως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων κοντά στο α΄ εξάμηνο του 2004.

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν κινείται αυτή την ώρα στα 107,89.

Τέλος ας υπογραμμιστεί ότι τα ”τρομοσενάρια” περί ενός νέου κτυπήματος της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, αλλά και η τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν οι παράγοντες που άνοιξαν τον ”χορό” της πτώσης του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες.

H τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κατά 1,18% στα 30,22 δολ το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v