Σταθεροποίηση στις τιμές του αργού

Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση για αύξηση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων. Το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην πρόθεση της Ρωσίας να τιμολογήσει την παραγωγή της σε ευρώ.

Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση για αύξηση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα. Αρχικά η αγορά κινήθηκε πτωτικά όταν το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε αύξηση 5,4 εκ. βαρέλια ή σχεδόν 2% των εβδομαδιαίων αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ λόγω αύξησης των εισαγωγών ενώ τα διυλιστήρια έχουν διακόψει την παραγωγή λόγω εποχικής συντήρησης.

Στο μεταξύ οι συναλλασσόμενοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην πρόθεση της Ρωσίας να τιμολογήσει τις πωλήσεις ρωσικού αργού σε ευρώ. ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πόυτιν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται αυτή η πιθανότητα, καθώς όπως τόνισε ”θα έχει ενδιαφέρον για τους Ευρωπαίους εταίρους μας”. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή δεν εξαρτάται μόνον από τη Ρωσία, καθώς δεν επιθυμεί να καταφέρει πλήγμα στις τιμές στην αγορά.

Οι ανακατατάξεις από μια ενδεχόμενη αλλαγή στην τιμολόγηση θα είναι μείζονες ενώ θα έχει συντελεστεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης μιας κορυφαίας ευρωπαϊκής επιθυμίας: Να δει η Ευρώπη το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα να αντικαθιστά το αμερικανικό νόμισμα στην τιμολόγηση του πετρελαίου.

Το απόγευμα στο Λονδίνο η τιμή του brent διαπραγματεύεται στα 28,36 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,67%, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαμορφώνεται στα 29,82 δολάρια ανά βαρέλι.

Η τιμή του χρυσού καταγράφει πτώση. Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 370,48 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v