Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για χρυσό και γεν εν μέσω πανικού

«Καταφύγιο» εν μέσω του πανικού προσφέρει ο χρυσός, ενώ το γεν ευνοείται από τη μαζική έξοδο από ριψοκίνδυνες επενδύσεις και ενισχύεται σε πολύμηνα υψηλά έναντι δολαρίου και ευρώ.

Εικόνα πανικού επικρατεί στις διεθνείς αγορές χρήματος, αξιών και εμπορευμάτων, με τον χρυσό να προσφέρει «καταφύγιο» εν μέσω καθολικής πτώσης στις τιμές των υπόλοιπων εμπορευμάτων και το γεν να ευνοείται από τη μαζική έξοδο από ριψοκίνδυνες επενδύσεις και να ενισχύεται σε πολύμηνα υψηλά έναντι δολαρίου και ευρώ.

Το συμβόλαιο άμεσης παράδοσης του χρυσού εκτινάχτηκε 1,7% στις ασιατικές συναλλαγές στα 902 δολάρια ανά ουγκιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς η κάθετη διολίσθηση των ασιατικών χρηματιστηρίων ώθησε τους επενδυτές στα «καταφύγια».

Στον αντίποδα, η τιμή του πετρελαίου διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών στη Νέα Υόρκη, καθώς η πιστωτική κρίση απειλεί τη ζήτηση ενεργειακών προϊόντων. Το συμβόλαιο Νοεμβρίου υποχώρησε έως 3% στα 87,37 δολάρια ανά βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη.

Στις αγορές συναλλάγματος το γεν εκτινάχτηκε, σπάζοντας το φράγμα των 100 ανά δολάριο για πρώτη φορά σε έξι μήνες, κατόπιν της διολίσθησης των ασιατικών χρηματιστηρίων που υποχρεώνει τους επενδυτές να μειώσουν το άνοιγμα στο αποκαλούμενο carry trade, δηλαδή στις αγορές υψηλής απόδοσης ενεργητικών με δάνεια σε γεν.

Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών έναντι του ευρώ. Το γεν ανήλθε στα 100,23 ανά δολάριο έναντι 101,47 χθες. Ενδοσυνεδριακά το δολάριο διολίσθησε έως τα 99,61 γεν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλο.

Το ευρώ υποχώρησε στα 136 γεν από 137,89 γεν χθες. Το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε στο 1,3634 δολάριο ανά ευρώ από 1,3588 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v