Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτιά παίρνει το πετρέλαιο - Στα 118,3$

Στα 118,32 δολάρια ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η τιμή του πετρελαίου, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη 0,2%. Ισχυρές πιέσεις για τον χρυσό που έκλεισε στα 909 δολάρια ανά ουγκιά.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της MPB

Έντονες συγκινήσεις προσέφερε για μία ακόμη συνεδρίαση το petroleum complex, με τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις των τιμών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο αργό και στα προϊόντα να είναι σημαντικές, όπως συμβαίνει συνήθως κάθε Τετάρτη, ημέρα ανακοίνωσης των εβδομαδιαίων αποθεμάτων ενέργειας από το US Department of Energy (DoE).

Σύμφωνα με τα μεγέθη που δόθηκαν στη δημοσιότητα, συνεχίστηκε η υποχώρηση των αποθεμάτων βενζίνης και μάλιστα κατά 3,179 εκατ. βαρέλια (οι αναλυτές περίμεναν -2 εκατομμύρια), ενώ τα αποθέματα του ακατέργαστου πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια, με τις μέσες προβλέψεις της αγοράς να αναμένουν +1,5 εκατ.

Να σημειωθεί η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 4,22%, καθώς τελείωσε η περίοδος του maintenance για τα διυλιστήρια.

Και ενώ η αρχική αντίδραση των traders ήταν να μειώσουν το «κοντινό» συμβόλαιο του αργού (παράδοση Ιουνίου) μέχρι τα 116,45 δολ. το βαρέλι, η φοβερή κούρσα των συμβολαίων της αμόλυβδης βενζίνης (gasoline RBOB), με αφορμή τη συνεχή μείωση των αποθεμάτων, και η επιτάχυνση της κίνησης πάνω από τα 3 δολάρια το γαλόνι μοιραία επανέφεραν σε θετικό έδαφος και τα futures του αργού, τα οποία τερμάτισαν το floor trading στα 118,32 δολ., ενισχυμένα έστω και οριακά σε ποσοστό 0,2%.

Όσο για τα συμβόλαια της βενζίνης, η σειρά του Μαΐου αναρριχήθηκε έως το νέο πλέον ρεκόρ των 305,44 σεντς/γαλόνι, για να διαμορφωθεί με το κλείσιμο της αγοράς στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης στα 304,36 σεντς/γαλόνι (επίσης κλείσιμο-ρεκόρ για την αμόλυβδη).

Σε ανάλογους ρυθμούς κινήθηκε το πετρέλαιο θέρμανσης, με το συμβόλαιο Μαΐου να σημειώνει υψηλό στα 332,85 σεντς/γαλόνι (το χθεσινό high ήταν στα 3,35 δολ.) και να κλείνει τελικά στα 332,50 σεντς/γαλόνι (+0.24%), νέα τιμή-ρεκόρ.

Εντελώς διαφορετική ήταν για μία ακόμη συνεδρίαση η εικόνα στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, στη διαμόρφωση της οποίας πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει σε ημερήσια βάση η μεταβολή της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου.

Έτσι, τα συμβόλαια του χρυσού παράδοσης Ιουνίου δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις και έκλεισαν στα 909 δολ./ουγκιά (-16 δολάρια), με χαμηλό στα 899,20 δολ., ενώ ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι ρευστοποιήσεις στον άργυρο, με τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου να χάνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 3% και να κλείνουν στα 17,165 δολ./ουγκιά.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v