Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναρρίχηση πετρελαίου στα 117 δολ.

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ πάνω από τα 117 δολάρια ενισχύθηκε το πετρέλαιο, μετά τις δολιοφθορές σε βασικό αγωγό της Νιγηρίας και τα σχόλια αξιωματούχων του OPEC ότι το καρτέλ δεν είναι πιθανό να αυξήσει την παραγωγή.

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ πάνω από τα 117 δολάρια ενισχύθηκε το πετρέλαιο στο ξεκίνημα της εβδομάδας, μετά τις νέες δολιοφθορές σε βασικό αγωγό της Νιγηρίας και τα σχόλια αξιωματούχων του OPEC ότι το καρτέλ δεν είναι πιθανό να αυξήσει την παραγωγή.

Ανοδικά ωθούν τις τιμές του μαύρου χρυσού και οι ενδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη παραγωγός του προϊόντος έχει "παγώσει" τα σχέδια περαιτέρω αύξησης της μακροχρόνιας παραγωγικής δυνατότητάς της.
 
Σε σειρά δηλώσεις αξιωματούχοι της χώρας προειδοποίησαν τους καταναλωτές ότι δεν πιστεύουν πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επέκταση, κάτι το οποίο θεωρούν απαραίτητο οι μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Ο γενικός γραμματέας του OPEC, κ. Abdullah el al-Badri, δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα ενισχυθούν περαιτέρω και πως το καρτέλ είναι έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή εάν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές οφείλονται σε έλλειψη προσφοράς (αυτό όμως αμφισβητεί ότι συμβαίνει).

Tο συμβόλαιο Μαΐου ενισχύθηκε έως τα 117,05 δολάρια ανά βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, έναντι 116,69 δολ. στο κλείσιμο της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v